MENI
3.11.2009

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKE POSLOVE



Na danas održanoj sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  je data saglasnost za ratificiranje Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu „Jadranskog prekograničnog programa saradnje“ u okviru instrumenta  pretpristupne pomoći - IPA.

Dato je pozitivno mišljenje o inicijativi poslanika Branka Dokića da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti zahtjev da „Predsjedništvo BiH Predstavničkom domu PS BiH podnese pismenu i usmenu informaciju o odnosima sa susjednim državama.“ 
Podržana je Inicijativa poslanika Denisa Bećirovića da se uputi poziv ambasadoru Republike Srbije da prisustvuje sjednici Komisije na kojoj bi se govorilo o temi: „Razmatranje mogućnosti rješavanja otvorenih pitanja u međudržavnim odnosima BiH i Republike Srbije“. Komisija je usvojila zaključak da se, istovremeno, uputi poziv i ministru vanjskih poslova BiH koji bi prisustvovao istoj sjednici.  
Komisija je primila k' znanju materijale Ministarstva vanjskih poslova o parlamentarnoj saradnji BiH i Republike Italije; sjednici Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta i Informaciju Misije BiH pri EU o razgovorima s pojedinim članovima COWEB-a u vezi liberalizacije viznog režima, kao i Informaciju o sastanku ministara odbrane EU.  
K' znanju je, također, primljen Izvještaj s četvrtog dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Informacija o novom sastavu Delegacije EP za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, kao i Zabilješka sa sastanka Komisije za vanjske poslove sa novoimenovanim ambasadorima BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću