MENI
30.10.2009

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, utvrđeno je postojanje ustavnog osnova i usklađenost sa pravnim sistemom Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedloga zakona o dopunama Zakona o reviziji institucija BiH i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković.  

Utvrđeno je da je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH. Komisija je podržala i principe Prijedloga zakona, uz zaključak da odgovornost u ovoj oblasti treba podići na viši nivo, ali i da tekst Prijedloga zakona treba biti dorađen u amandmanskoj fazi.    
Komisija je utvrdila da je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, podržavši i principe ovog Prijedloga zakona.
Utvrđeno je da Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković nema ustavni osnov, dok Prijedlog zakona o učeničkom i studentskom standardu BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, ima ustavni osnov i usklađen je sa pravnim sistemom BiH.
U drugom čitanju nije podržan Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, dok je Prijedlog zakona  o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, podržan u drugom čitanju.  
Usvojeni su zaključci da se od Kolegija Predstavničkog doma zatraži produženje roka za razmatranje amandmana na Prijedlog zakona  o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima BiH, kao i da ne postoji poslovnička osnova da se komisija izjašnjava o Urgenciji za dostavljanje odgovora na pitanje poslanika Nike Lozančića, koje je Ustavnopravnoj komisiji upućeno na 9. sjednici Predstavničkog doma PS BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću