MENI
29.10.2009

SUSRETI DELEGACIJE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH U AUSTRALIJI



Na poziv Parlamenta Australije, delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju čine predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Milorad Živković, predsjedavajući Doma naroda Ilija Filipović i predsjedavajuća parlamentarne grupe prijateljstva i poslanik u Predstavničkom domu dr. Azra Hadžiahmetović, u bilateralnoj je uzvratnoj posjeti Predstavničkom domu i Senatu Australije.

Domaćini, predsjedavajući Senata John Hogg i predsjedavajući Predstavničkog doma Harry Jenkins, primili su članove bh. delegacije u zgradi Parlamenta u Canberri i to je bila prilika da parlamentarci razmjene svoja viđenja i informacije o aktuelnim društveno-političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i Australiji kao i u međunarodnim organizacijama u čijem radu participiraju. 
Članovi PSBiH su inicirali sa australijskim kolegama razgovore o mnogim važnim pitanjima za građane i privredu dvije zemlje kao što su što skorije potpisivanje Sporazuma o dvojnom državljanstvu, Sporazuma o socijalnom i penzijskom osiguranju, Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti i unapređenju investicija.
Dogovoreno je da se sa zaključcima sa ovih sastanaka upoznaju članovi Vlade Australije i Vijeća ministara BiH, odnosno, resornih ministarstava, kako bi se što prije krenulo u realizaciju potpisivanja, odnosno, zaključivanja ovih važnih, do sada nerealizovanih, sporazuma. 
Bh. delegaciju su primili i članovi zajedničkih komisija Parlamenta Australije, s kojima su detaljno razgovarali o ovim pitanjima i sa australijske strane je obećana veoma brza i adekvatna reakcija i podrška za Sporazume.
Takođe održani su i mnogobrojni susreti sa predstavnicima poslovnog svijeta, banaka i trezora, gdje su izneseni brojni prijedlozi za privlačenje investicija australskih privrednika u BiH ali i izvoz bh. proizvoda u Australiju.
Za članove delegacije PSBiH otpravnik poslova Ambasade BiH u Australiji Momčilo Vuković pripredio je prijem u zgradi Ambasade u Canberri kojem su prisustvovali građani porijeklom iz BiH koji žive u Australiji i to je bila prilika da naši parlamentarci iz prve ruke saznaju kakav je život u Australiji za članove bh. zajednice i za razgovor o nizu praktičnih svakodnevnih životnih pitanja.
Predsjedavajući Živković i Filipović i poslanica Hadžiahmetović završavaju uzvratnu posjetu Australiji radnim susretima sa svojim kolegama u Melburnu u Parlamentu australske savezne države Viktorija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću