MENI
22.10.2009

PREDSJEDAVAJUĆI ŽIVKOVIĆ PRIMIO AMBASADORICU FRANSUSKE U BiH



Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Milorad Živković razgovarao je danas sa Nj.E. Maurice Bearniau, ambasadoricom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da je ovo prvi susret sa ambasadoricom nakom svečanog preuzimanja rotirajućeg predsjedavanja Predstavničkim domom, dr. Živković je u razgovoru informisao gđu. Bernio o aktuelnostima vezanim za rad Doma, radnih i stručnih tijela i obavezama poslanika i klubova kao i o planiranim međunarodnim aktivnostima do kraja godine. Takođe, ambasadorica Bearniau i dr. Živković su razgovarali i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i dr.Živković je ponovio svoj ranije izrečen stav da ustavne promjene u BiH samo mogu biti plod razgovora i dogovora domaćih političkih aktera a nikako rezultat pritiska ili eventualnih nametanja od strane međunarodne zajednica ili pak dijela te iste zajednice.
Dr. Živković je potvrdio ambasadorici Bernio svoj dolazak na naredno zasjedanja Savjeta za implementaciju mira koje će prema najavama biti održano 19.novembra.
Na kraju današnjeg susreta, dr.Živković je ambasadorici Bernio uručio pismo naslovljeno na ministra spoljnih i evropskih poslova Republike Francuske gdina. Bernara Kušnera /Bernard Kouchner/ u kojem obavještava vlasti Republike Francuske, kao depozitara originalnog primjerka „Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH“ /tzv. „Dejtonski sporazum“/ da vlasti Bosne i Hercegovine ne posjeduju svoj primjerak Sporazuma, da isti nikada nije službeno preveden na tri jezika naroda u BiH, da BiH ostaje u obavezi dostavljanja, prema Pariskom sporazumu o prevodima, službene prevode na tri jezika naroda u BiH vlastima Francuske i da isti nikada nije objavljen u „Službenom glasniku“, te ljubazno moli ministra Kušnera da vlasti Francuske dostave Bosni i Hercegovini kopiju Sporazuma kako bi službeni prevodi istog mogli biti svečano verifikovani u Parlamentarnoj skupštini BiH i na taj način bilo spriječeno izazivanje pravne nesigurnosti sadržane u činjenici da i Ustavni sud BiH donosi odluke koje su konačne i obavezujuće i to na osnovu verzije radnog prevoda Aneksa 4 odnosno, Ustava BiH, koju je sačinio Ured Visokog predstavnika.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću