MENI
19.10.2009.

OKONČANA 37. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas okončanoj sjednici Doma naroda je usvojeno Izvješće Zajedničkog povjerenstva obaju domova o postizanju suglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH. 
Usvojeni su zahtjevi Zastupničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH po skraćenom postupku.

Prijedlog zakona o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda i suradnji sa Međunarodnim kaznenim sudom, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH je usvojen u drugom čitanju. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH, čiji je  predlagatelj Vijeće ministara BiH je usvojen u drugom čitanju. U Povjerenstvo za usuglašavanje teksta Zakona sa Povjerenstvom iz Zastupničkog doma su imenovani: Hilmo Neimarlija, Ivo Miro Jović i Zoran Koprivica. 
Prijedlog zakona o slobodnim zonama u BiH čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH je usvojen u drugom čitanju. U Povjerenstvo za usuglašavanje teksta Zakona sa Povjerenstvom iz Zastupničkog doma su imenovani: Alma Čolo, Božo Ljubić i Slobodan Šaraba. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o športu u BiH, čiji je predlagatelj Zastupnički dom je usvojen u drugom čitanju. U Povjerenstvo za usuglašavanje teksta Zakona sa Povjerenstvom iz Zastupničkog doma su imenovani: Hilmo Neimarlija, Ivo Miro Jović i Zoran Koprivica.   
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku BiH i Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH. 
Usvojeno je Izvješće o izvršenju Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2008.g., čiji je podnositelj Predsjedništvo BiH i Izvješće Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji Izvješća o izvršenju Proračuna insitucija BiH za 2008.g, čiji je podnositelj Ured za reviziju instituciju BiH, kao i zaključci Povjerenstva za financije i proračun. 
Usvojeno je Izvješće iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2008. godinu, čiji je podnositelj Vijeće ministara BiH, kao i zaključak Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze.
Usvojen je Prijedlog poslovnika o radu Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH, kao i program „Perspektiva“ i informacija Ministarstva obrane BiH i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH o tranziciji i zbrinjavanju personala MOBiH i OSBiH, s Mišljenjem i prijedlozima zaključaka Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH. 
Nisu usvojeni Prijedlog zaključka zastupnika Jerka Ivankovića Lijanovića podnesen na 13. zajedničkoj sjednici obaju domova Parlamentarne skupštine BiH i Prijedlog zaključka izaslanika Ive Mire Jovića o imenovanju izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH koja je u Briselu trebala prezenirati ispunjavanje uvjeta za liberalizaciju viznog režima građanima BiH. 
Usvojen je Prijedlog zaključka za imenovanje Privremenog zajedničkog ad hoc povjerenstva obaju domova Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za izbor tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta. U Ad hoc povjerenstvo su imenovani: Hilmo Neimarlija, Ivo Miro Jović i Drago Ljubičić.
Data je suglasnost za ratificiranje Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na osnovu komponente prekogranične saradnje u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2008. godinu; Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije na osnovu komponente prekogranične saradnje u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2008. godinu; Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između Bosne i Hercegovine i Crne Gore na osnovu komponente prekogranične saradnje u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2008. godinu; Kreditnog sporazuma – Projekat završetka i opremanja četiri bolnice – između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine; Konvencije o nuklearnoj sigurnosti Međunarodne agencije za atomsku energiju, Beč, 17. juni 1994. godine; Konvencije o promotivnom okviru sigurnosti i zdravlja na radu br. 187 iz 2006. godine i Preporuka vezana za promotivni okvir profesionalne sigurnosti i zdravlja  na radu br. 197 iz 2006. godine Međunarodne organizacije rada; Deklaracije o jačanju nacionalnih i regionalnih kapaciteta za pripravnost i reakciju na epidemije i za provođenje Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.); Kodeksa postupanja po pitanju sigurnosti i zaštite radioaktivnih izvora Međunarodne agencije za atomsku energiju; Amandmana na Konvenciju o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala Međunarodne agencije za atomsku energiju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću