MENI
13.10.2009

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na danas održanoj sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je podržan Prijedlog zakona o slobodnim zonama u BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Na predloženi zakonski tekst su usvojeni amandmani Alme Čolo i Bože Ljubića.

Komisija je dala saglasnost za ratificiranje Deklaracije o jačanju nacionalnih i regionalnih kapaciteta za pripravnost i reakciju na epidemiju i za provođenje Međunarodnih zdravstvenih propisa, Konvencije o promotivnom okviru sigurnosti i zdravlja na radu i Preporuke vezane za promotivni okvir profesionalne sigurnosti i zdravlja na radu iz 2006.g., Amandmana o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala na Konvenciju Međunarodne agencije za atomsku energiju, Kodeksa postupanja po pitanju sigurnosti i zaštite radioaktivnih izvora i Konvencije o nuklearnoj sigurnosti Međunarodne agencije za atomsku energiju.  
Data je saglasnost za ratificiranje Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između BiH i Republike Srbije, BiH i Republike Hrvatske, BiH i Crne Gore, na osnovu komponente prekogranične saradnje u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2008. g., kao i saglasnost za ratificiranje Kreditnog sporazuma  „Projekat završetka i opremanja četiri bolnice između Saudijskog fonda za razvoj i BiH.” 
Na današnjoj sjednici je usvojen Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2008.g. Usvojene su i Informacije Ministarstva vanjskih poslova BiH o konstituiranju delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, aktivnostima u Evropskom parlamentu i sjednicama Komiteta za vanjske poslove i Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, vezanim za Liberalizaciju viznog režima, kao i Izvještaj sa 18. zasjedanja Parlamentarne skupštine OSCE-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću