MENI
6.10.2009

ČLANOVI KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE I KOMISIJE ZA VANJSKU TRGOVINU I CARINE SUSRELI SE SA DELEGACIJOM IR IRANA



Predsjedavajuća Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda, Alma Čolo danas je tokom susreta sa delegacijom Grupe prijateljstva Parlamenta Islamske Republike Iran, koju je predvodio Soleyman Jafarzadeh, istakla kako je obim robne razmjene između BiH i Republike Iran u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 13 miliona dolara, što je ocijenila kao pozitivan pokazatelj odnosa između dvije zemlje.   

Zamjenik predsjedavajuće Komisije, Božo Ljubić, je rekao da međusobna saradnja parlamenata može biti podsticaj da izvršne vlasti BiH i Irana saradnju još više intenziviraju. „BiH je kao i Iran smještena u turbulentnom prostoru, a mislim da obje zemlje mogu postati faktor stabilnosti u regijama, u kojima se nalaze“, naglasio je Ljubić.   
Član Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma, Šemsudin Mehmedović je ukazao na spremnost bh. strane da ukloni administrativne prepreke koje otežavaju vanjskotrgovinsku razmjenu BiH sa Islamskom Republikom Iran, dok je Soleyman Jafarzadeh informisao svoje sagovornike da je Parlament Irana već ratificirao „Sporazum o preferencijalnoj trgovini sa BiH“.
„Islamska Republika Iran je spremna investirati u BiH, a posebno u oblast iskorištavanja hidropotencijala“, rekao je on. Osim toga, Jafarzadeh je naglasio da je Islamska Republika Iran spremna podržati BiH u međunarodnim monetarnim institucijama i na putu ka euroatlantskim integracijama. (kraj)     


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću