MENI
24.7.2009

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE



Na danas okončanoj 26. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, data su mišljenja o polugodišnjem pregledu realizacije aktivnosti iz Akcionog plana realizacije prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo sa BiH za period 01. 01. 2009 – 30. 06. 2009., Izvještaju o stanju provođenja Privremenog sporazuma SSP-a (period 01. 01. 2009 – 30. 06. 2009.) i Akcionom planu za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Zajednička komisija je podržala Polugodišnji pregled realizacije aktivnosti iz Akcionog plana realizacije prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo sa BiH za period 01. 01. 2009. – 30. 06. 2009 te usvojila sljedeće zaključke: Prema analizi pregleda aktivnosti od planiranih 169 mjera, u cijelosti su realizovane 64 mjere, odnosno 38% od planiranog. U prethodno razmatranom periodu (2008. godine), realizovano je 47,4 planiranih mjera. Posebno zabrinjava izrazito nizak procenat realizacije mjera u oblasti slobodnog kretanja roba što pogađa cjelokupnu bh. ekonomiju, a posebno izvozno orijentisane firme. Za 105 planiranih mjera izvršenje je prolongirano za 6 do 12 mjeseci. U prethodno razmatranom periodu procenat mjera čiji je rok izvršenja prolongiran, iznosio je 35, 5%. Za jedan broj mjera čija je realizacija bila planirana do kraja 2008. godine, a nisu u cijelosti sprovedene u tom periodu, uopšte se ne navode u izvještaju za prvo polugodište ove godine, te je njihov status nepoznat. Taj nedostatak je potrebno otkloniti prilikom izrade narednih izvještaja. Donesen je zaključak kako je, posmatrajući dva do sada razmatrana perioda, evidentna tendencija smanjenja procenta realizovanih mjera i povećanja procenta mjera čije je izvršenje prolongirano, a planirane mjere se gomilaju. Također,  zaključeno je da Vijeće ministara BiH, u koordinaciji sa nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti, u narednom periodu riješi problem kašnjenja u izvršavanju planiranih mjera i otkloni navedene nedostatke. 
Članovi Zajedničke komisije su podržali Izvještaj o stanju provođenja Privremenog sporazuma/SSP-a za period 01. 01. 2009. – 30. 06. 2009. te donijeli zaključke: Planirane obaveze iz Privremenog sporazuma za navedeni period su, uglavnom, provedene. Zajednička komisija ponovo ukazuje na potrebu što hitnije temeljitog, integralnog Akcionog plana za provođenje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa precizno definisanim obavezama, rokovima, izvršiocima i potrebnim sredstvima. Također, donesen je zaključak kojim se posebno ističe značaj pripreme programa usklađivanja zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom Evropske unije, imajući u vidu odredbe člana 70. SSP-a.
Akcioni plan za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, podržan je od strane članova Zajedničke komisije. Donesen je zaključak kojim se konstatuje da su u Akcionom planu za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima aktivnosti vrlo jasno definirane. Također, PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da blagovremeno, a najkasnije do kraja septembra, u parlamentarnu proceduru dostavi zakone iz preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, kako bi PSBiH te zakone u oba doma razmatrala po skraćenom postupku. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću