MENI
23.7.2009

OKONČANA 33. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas okončanoj 33. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku je usvojen Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Nije usvojen Izvještaj Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost o Prijedlogu zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH. Izvještaj je vraćen komisiji na ponovno razmatranje. 

Nije usvojen Prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH, dok su u drugom čitanju usvojeni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
U drugom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. U Komisiju za usaglašavanje teksta zakona su imenovani delegati: Alma Čolo, Branko Zrno i Slobodan Šaraba. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju.  
Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj himni BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, nije usvojen u prvom čitanju. 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o imunitetu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u prvom čitanju. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, usvojen je u prvom čitanju. Usvojen je Izvještaj sa predloženim zaključkom komisije.
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2008. godinu nije primljen k' znanju.   
Usvojen je Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru za period od 1. 7. 2008. do 31.12.2008. Usvojen je Izvještaj revizije učinka o temi „Proces zapošljavanja državnih službenika u institucijama BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.
Usvojen je Izvještaj o radu BHRT-a za 2008. godinu i primljen je k' znanju Izvještaj o radu Upravnog odbora RTVBIH (BHRT) za 2007. i 2008. godinu. Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2008. godinu, s pregledom korekcije finansijskih izvještaja BHRT-a za 2007. i 2008. godinu je primljen k' znanju.  
Na prijedlog Ad hoc Zajedničke komisije za provođenje procedure imenovanja Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana, imenovani su: predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH. Za predsjednika Nezavisnog odbora je imenovan Žiko Krunić, za prvog zamjenika Bakir Dautbašić, za drugog zamjenika Mato Jozić, dok su za članove Nezavisnog odbora imenovani: Viktor Dadić, Ljubomir Kuravica, Enes Obralija, Dragan Savić, Stanko Nuić i Zijo Kadić. Za predsjednika Odbora za žalbe građana je imenovan Mate Miletić, za prvog zamjenika Amela Bašić, za drugog zamjenika Borislav Radić, dok su u članstvo Odbora za žalbe građana imenovani: Danica Berić, Ermin Pešto, Marijan Milićević i Hamida Karčić.
Usvojeno je negativno mišljenje Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije tako da je odbijena rang-listi kandidata Regulatorne agencije za komunikacije BiH za imenovanja člana Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa BiH iz srpskog naroda. 
Usvojen je Prijedlog odluke o dopuni Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku. U Vijeće je imenovan Varan Hakan.
Nije bilo izjašnjavanja o Specijalnom izvještaju Ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa žalbama žena radi prava na naknade plaća za vrijeme porodiljskog odsustva, jer Predstavnički dom nije usvojio Izvještaj.  
Usvojen je konačan prijedlog autentičnog tumačenja člana 185. stav (1) Zakona o službi u Oružanim snagama BiH („Službeni glasnik BiH“, br. 88/05). 
Usvojeni su  Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izboru članova u zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju članova stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 
Data je saglasnost za ratifikaciju: Sporazuma o uspostavljanju Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA); Dodatnog protokola uz Evropsku konvenciju o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima; Konvencije o procjeni uticaja na okolinu u prekograničnom kontekstu – Espo (Finska), 25. februara 1991. godine; Konvencije o sprečavanju većih industrijskih nezgoda, br. 174. iz 1993. godine, i Preporuka o sprečavanju većih industrijskih nezgoda, br. 181. iz 1993. godine, Međunarodne organizacije rada; Preporuke o otvaranju radnih mjesta u malim i srednjim preduzećima, br. 189. iz 1998. godine, Međunarodne organizacije rada; Preporuke o promoviranju zadruga, br. 193. iz 2002. godine, Međunarodne organizacije rada; Preporuke koja se odnosi na listu profesionalnih oboljenja, br. 194. iz 2002. godine, Međunarodne organizacije rada; Preporuke o razvoju ljudskih potencijala, obrazovanju, osposobljavanju i stalnom usavršavanju, br. 195. iz 2004. godine, Međunarodne organizacije rada i Preporuke koja se tiče radnog odnosa, br. 198. iz 2006. godine, Međunarodne organizacije rada. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću