MENI
22.7.2009

OKONČANA 58. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 58. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije usvojen zahtjev poslanika Stranke za Bosnu i Hercegovinu za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku.
Nije usvojen zahtjev poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku. Prijedlog zakona ide u proceduru po redovnom postupku.  

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Okvirnog zakona o visokom obrazovanju BiH po hitnom postupku.
Usvojen je zahtjev poslanika Adema Huskića za razmataranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o službenom glasniku BiH po skraćenom postupku.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku usvojen je u drugom čitanju. 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovie, ide na naknadno usaglašavanje.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama  Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović usvojen je u drugom čitanju.
Nije usvojeno Mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova. Usvojeni su prijedlozi zaključaka Vinka Zorića.  
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, čiji su predlagači: poslanici Sefer Halilović, Vinko Zorić, Mirko Okolić, Šemsudin Mehmedović, Denis Bećirović, Velimir Jukić i Adem Huskić usvojen je u prvom čitanju. Usvojeni su prijedlozi zaključaka poslanika Slavka Jovičića i Remzije Kadrića. 
Usvojen je Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o državnoj himni BiH, čime je Prijedlog zakona usvojen u prvom čitanju.
Nije usvojen Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači: poslanici Ekrem Ajanović, Adem Huskić i Remzija Kadrić.
Nije usvojen Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Inicijativi poslanika Sadika Ahmetovića za uvrštavanje u dnevni red Predstavničkog doma tačke: „Proglašenje 11. jula Danom sjećanja u cijeloj Bosni i Hercegovini na žrtve genocida koji je 1995. godine počinjen u Srebrenici.“
K' znanju je primljen Gender akcioni plan Vijeća ministara BiH i preporuke UN-ovog Komiteta za eliminaciju diskriminacije žena. Usvojen je prijedlog zaključaka Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.  
Nije usvojen Specijalni izvještaj Ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa žalbama žena radi prava na naknade plaća za vrijeme porodiljskog odsustva. Usvojen je prijedlog zaključka Milorada Živkovića.  
Usvojen prijedlog zaključka Komisije za odbranu i sigurnost da se dostavi dopunjena Informacija o lišavanju slobode u Republici Hrvatskoj Vjekoslava Vukovića, pomoćnika ministra sigurnosti, i aktivnostima preduzetim nakon tog događaja.
Nije usvojen Izvještaj Komisije za saobraćaj i komunikacije o imenovanju članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije.  
Na prijedlog Ad hoc Zajedničke komisije za provođenje procedure imenovanja Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana, imenovani su: predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH. Za predsjednika Nezavisnog odbora je imenovan Žiko Krunić, za prvog zamjenika Bakir Dautbašić, za drugog zamjenika Mato Jozić, dok su za članove Nezavisnog odobora imenovani: Viktor Dadić, Ljubomir Kuravica, Enes Obralija, Dragan Savić, Stanko Nuić i Zijo Kadić. Za predsjednika Odbora za žalbe građana je imenovan Mate Miletić, za prvog zamjenika Amela Bašić, za drugog zamjenika Borislav Radić, dok su u članstvo Odbora za žalbe građana imenovani: Danica Berić, Ermin Pešto, Marijan Milićević i Hamida Karčić.    
Potvrđena je Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra sigurnosti BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tarika Sadovića.
Usvojen je Prijedlog odluke o dopuni Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku. Ovim Prijedlogom je usvojen Zathtjev Udruge Turaka za članstvo u Vijeću nacionalnih manjina.    
Nisu usvojeni „Zaključci o štetnosti antidejtonskog i jednostrаnog djelovanja predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića u državi Bosni i Hercegovini“, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.
Usvojen je prijedlog zaključka Milorada Živkovića u vezi  sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu i Tuzli, s posebnim osvrtom na zaključke vanredne sjednice Općinskog vijeća Tuzla koji su Parlamentarnoj skupštini BiH dostavljeni 07.07.2009.g.
Data je saglasnost za ratifikaciju: Sporazuma o uspostavljanju Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), Dodatnog protokola uz Evropsku konvenciju o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima, Konvencije o procjeni okolišnih uticaja u prekograničnom kontekstu – Espoo (Finska), 25. februara 1991. godine, Konvencije o sprečavanju većih industrijskih nezgoda, br. 174. iz 1993. godine, i Preporuka o sprečavanju većih industrijskih nezgoda, br. 181. iz 1993. godine, Međunarodne organizacije rada, Preporuke o otvaranju radnih mjesta u malim i srednjim preduzećima, br. 189. iz 1998. godine, Međunarodne organizacije rada, Preporuke o promoviranju zadruga, br. 193. iz 2002. godine, Međunarodne organizacije rada, Preporuke koja se odnosi na listu profesionalnih oboljenja, br. 194. iz 2002. godine, Međunarodne organizacije rada, Preporuke o razvoju ljudskih potencijala, obrazovanju, osposobljavanju i stalnom usavršavanju, br. 195. iz 2004. godine, Međunarodne organizacije rada i Preporuke koja se tiče radnog odnosa, br. 198. iz 2006. godine, Međunarodne organizacije rada. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću