MENI
17.7.2009

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 75. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđena je usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom a nisu podržani principi za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova. Tokom rasprave, Komisija je ukazala da u izabranim organima u BiH postoji snažan debalans u vezi zastupljenosti žena. Komisija smatra da ovo pitanje treba uputiti pred Interresornu radnu grupu koja razmatra prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona i da jedan od mandata ove radne grupe treba da bude iznalaženje rješenja radi popravljanja navedenog debalansa u zastupljenosti žena.

Komisija je utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom i podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama, čiji su predlagači poslanici Sefer Halilović, Vinko Zorić, Mirko Okolić, Šemsudin Mehmedović, Denis Bećirović, Velimir Jukić i Adem Huskić. 
Podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini,  predlagač poslanik Denis Bećirović.
Članovi Ustavnopravne komisije su raspravljali o zaključku Predstavničkog doma PSBiH od 13. 05. 2009. godine, u vezi s Prijedlogom odluke o pristupanju izmjenama Ustava BiH, čiji je predlagač Klub poslanika Stranke demokratske akcije. 
Usvojena je inicijativa poslanika Mirka Okolića od 24.06.2009. godine, u vezi stavljanja na dnevni red Predstavničkog doma tačke: “Razmatranje inicijative grupe građana o osnovanosti postupanja pravnosudnih organa Bosne i Hercegovine u pogledu procesuiranja zločina za vrijeme tragičnog ratnog sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine“.
Nije podržana inicijativa Kluba poslanika SNSD-a u vezi stavljanja na dnevni red sjednice Predstavničkog doma tačke: “Informacija o efektima (normativne, regulativne i institucionalne koristi) zakonskih rješenja kojima su prenesene nadležnosti sa entiteta na nivo zajedničkih organa u Bosni i Hercegovini. 
Usvojen je izvještaj o posjeti Švicarskoj i učestvovanju u projektu Vlade Švicarske Konfederacije „Pomoć Švicarske ustavnim promjenama u BiH“.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću