MENI
16.7.2009

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG DOMA NARODA, SULEJMAN TIHIĆ RAZGOVARAO S AMBASADOROM SAUDIJSKE ARABIJE U BIH



Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić, danas je primio u nastupnoj posjeti novoimenovanog ambasadora Kraljevine Saudijska Arabija, NJ. E. Eid Mohameda Althakafija.

Tokom susreta zamjenik predsjedavajućeg Sulejman Tihić izrazio je zahvalnost za pomoć koju je Saudijska Arabija pružala tokom rata, ali i u poslijeratnoj obnovi BiH. Međutim, Tihić je istakao da dobre odnose BiH i Saudijske Arabije ne prati adekvatna ekonomska saradnja, kao i da postoji širok spektar oblasti za investiranje u našu zemlju: od ulaganja u infrastrukturne projekte, elektroenergetski sektor, preko izgradnje puteva, proizvodnje zdrave hrane, razvoja turizma i slično.
„Bosna i Hercegovina se odbranila u ratu i za dalje pozitivne procese je važan njen ekonomski razvoj. Primjer koridora Vc, koji ide od sjevera do juga BiH, pokazuje da koridor nije samo saobraćajni, već je projekat integracije BiH koji briše kantonalne, entitetske i granice u glavama ljudi“, rekao je Tihić. 
Ambasador Althakafi je istakao interes Razvojnog fonda Saudijske Arabije za podršku projektu izgradnje koridora V c, napomenuvši da Razvojni fond pomaže 74 različite zemlje i da se ne radi samo o zemljama u kojima živi muslimansko stanovništvo. 
„Važno je da je Saudijska Arabija, koja je jedno vrijeme zbog fokusiranja pažnje na druge probleme, zaboravila na BiH, razumjela da je ovo jedan od krucijalnih perioda za BiH kojoj arapski svijet danas možda treba i više nego što je trebao tokom rata“, istakao je ambasador Althakafi. On je naglasio važnost da vlade koordiniraju aktivnosti za investiranje u BiH i da je u tom procesu neophodno privući privatne investitore. (kraj)    


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću