MENI
6.7.2009

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST BIH



Na danas održanoj 40. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojen je Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru za period 01. 07. – 31. 12. 2008. godine, čiji su sačinioci Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH.

Primljena je k znanju informacija o realizaciji Trust fonda NATO-a za BiH i aktivnostima Ministarstva odbrane u oblasti tranzicije i zbrinjavanja personala, kao i informacija o programu tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH „Perspektiva“, koje je sačinilo Ministarstvo odbrane BiH.
Također, primljena je k znanju informacija o aktivnostima za izradu dokumenta „Pregled odbrane“, sačinilac Ministarstvo odbrane BiH. 
U vezi utvrđivanja Prijedloga autentičnog tumačenja člana 102. Zakona o policijskim službenicima BiH, odlučeno je da se zatraži dodatna informacija u vezi utvrđivanja Prijedloga autentičnog tumačenja.
Na sjednici su razmatrani prijedlozi riješavanja pitanja upravljanja graničnim prelazima, čiji je predlagač Granična policija BiH.
Članovi Zajedničke komisije primili su k znanju informaciju NCB Interpola u BiH o potjernicama NCB Interpola u Beogradu raspisanim protiv određenog broja bh. građana u tzv. slučaju Dobrovoljačka ulica, čiji je sačinilac NCB Interpol u Sarajevu. 
Primljene su k znanju informacije o održanoj radionici o Implementacija Državne strategije za kontrolu oružja i municije u Bosni i Herecegovini, koja je održana u Međugorju od 13. do 15. maja 2009. godine, održanom sastanku s delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske 27. maja 2009. godine, obavljenoj posjeti Komandi obuke i doktrine Oružanih snaga BiH, razgovoru s generalskim korom OSBiH i posjeti 6. Pješadijskoj brigadi OSBiH u Travniku i Banjoj Luci 02. i 03. juna 2009. godine.
Na današnjoj sjednici primljene su k znanju informacije o održanom sastanku predstavnika Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH s predstavnicima Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske od 03. juna 2009. godine, učešću na ceremoniji na vojničkom groblju Lebring u Gratzu koja je održana 05. juna 2009. godine, kao i prijedlozi Fondacije za istraživanje Državnog univerziteta Njujork-Centar za međunarodni razvoj, Projekat jačanja parlamenata za saradnju sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH. (kraj)       


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću