MENI
2.7.2009

PREDSJEDAVAJUĆI BERIZ BELKIĆ PRIMIO NOVOIMENOVANOG AMBASADORA AUSTRIJE U BIH



Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Beriz Belkić primio je novoimenovanog ambasadora Republike Austrije u BiH NJ.E. Donatusa Köcka. Tokom razgovora istaknute su dobri odnosi između BiH i Austrije, s posebnim naglaskom na ulogu Republike Austrije koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlanskim integracijama.

Predsjedavajući Beriz Belkić na sastanku je posebno naglasio tešku ekonomsku situaciju u BiH te izrazio nadu kako će putem ulaganja iz zapadnih zemalja Bosna i Hercegovina što bezbolnije prevazići aktuelno ekonomsko stanje. Naglašena je potreba ohrabrivanja Evropske komisije za oživljavanjem projekta ekonomske regionalizacije BiH, unatoč određenim protivljenima kako je ekonomsku regionalizaciju potrebno uraditi unutar granica entiteta.
Tokom susreta predsjedavajući Belkić je istakao kako su pred BiH tri važna cilja a to su inteziviranje puta u NATO uključujući i ustavne reforme, liberalizacija viznog režima te popravka stanja nakon usvajanja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje. U Bosni i Hercegovini postoji određena vrsta zastoja u ispunjenu obaveza na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, rekao je Belkić, iako, nijedna politička opcija ne dovodi u pitanje ciljeve euroatlanskih integracija međutim postoje različite pozicije njihovih ispunjena. Izrazio je nadu kako će se prevladavati određena razmišljanja u cilju ispunjenja obaveza na putu ka EU i NATO-u.
Ambasador Austrije Donatus Köck posebno se interesovao za situaciju u BiH nakon usvajanja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA-e. Predsjedavajući Belkić je rekao da je tokom donošenje zakona bila korištena argumentacija koja je jednostrano korištena na stranu patriotizma ali da se mora učiniti sve kako bi BiH bila sposobna za borbu na slobodnom tržištu. Također je istakao kako postoji konsenzus među susjednim državama da je regionalna saradnja važna na putu integacija u EU i NATO. 
Ambasador Austrije, Donatus Köck  je ponovio da postoji konsenzus unutar Evropske unije da ovaj region uđe u EU, istaknuvši važnost saradnje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta u cilju ispunjenja određenih ciljeva na putu BiH ka EU i NATO-u kao i da predstavnici Evropske unije u našoj zemlji trebaju doprinositi približavanju vrijednosti Evropske unije građanima BiH. (kraj)     


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću