MENI
18.5.2009

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na današnjoj 26. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine donesen je zaključak da se za Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA, predlagač Predstavnički dom PSBiH, od Kolegija Doma naroda zatraži produženje roka amandmanske faze.

Podržana su načela Prijedloga zakona o postupku sklapanja i provođenja međunarodnih ugovora, predlagač Vijeće ministara BiH. 
Komisija je usvojila Izvještaj o radu i Finansijskom poslovanju Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2008. godinu, kao i Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2008. godinu.
Data je saglasnost te predloženo Domu naroda za davanje saglasnosti za ratificiranje Protokola protiv nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem, njegovim dijelovima, komponentama i municijom, kojim se dopunjava Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore o provođenju zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o readmisiji lica koja iregularno borave, Prvog amandmana uz Sporazum o zajmu potpisan 25. jula 2002. godine između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Kraljevine Španije, koju zastupa Ured kreditnog instituta – Finansiranje sistema vodosnabdijevanja u općini Olovo.
Komisija je, nakon razmatranja izvještaja i informacija koje je dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, primilo k znanju informaciju o sastanku Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) koji je održan u Bruxellesu 31. 03. 2009. godine, izvještaj o posjeti ministra vanjskih poslova BiH, Svena Alkalaja, Republici Hrvatskoj, izvještaj o posjeti Salija Berishe, premijera Republike Albanije.
Primljene su k znanju informacije o liberalizaciji viznog režima – pismo osam ministara država članica EU upućeno Evropskoj komisiji, odnosno predsjedavajućem Vijeća EU, u vezi s liberalizacijom viznog režima za zemlje zapadnog Balkana, o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, i o plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta – usvajanje rezolucije o Zapadnom Balkanu i BiH.
Članovi Komisije su razmatrali izvještaj o međunarodnim aktivnostima parlamentarnih komisija i delegacija PSBiH, te primili k znanju izvještaj s parlamentarnog seminara o temi: „Vize i upravljanje granicama koji je održan u Bruxellesu od 31. 03. do 01. 04. 2009. godine, zabilješku sa sastanka Beriza Belkića i Ilije Filipovića s Monitoring timom Sekretarijata Vijeća Evrope, izvještaj sa sastanka Komiteta za kulturu, nauku i obrazovanje (Pariz, 10. marta 2009. godine) i Komiteta za pravne poslove i ljudska prava (Berlin, 23. i 24. marta 2009. godine) Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.
Također, primljen je k znanju izvještaj sa 120. zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije, koje je održano u Addis Abebi do 05. do 10. aprila 2009. godine,  zabilješka sa sastanka članova Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH s delegacijom Zajedničke komisije za evropske poslove Parlamenta Irske, održan u Sarajevu 04. 03. 2009. godine i izvještaj s 11. međuparlamentarnog sastanka Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH s delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, održan u Bruxellesu 20. i 21. januara 2009. godine.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću