MENI
18.3.2009.

ОКОНЧАНА 48. СЈЕДНИЦА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА



Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на данашњој 48. сједници усвојио је Предлог закона о ваздухопловству БиХ у другом читању. Усвојен је и предлог закључка посланика Драге Калабића којим Представнички дом захтјева да се ургентно приступи реализацији Закључака Савјета министара БиХ са 60. сједнице одржане 25.09.2008. који су донесени уз Предлог закона о Агенцији за пружање услуга у ваздушном саобраћају БиХ до окончања законодавног поступка у Дому народа ПСБиХ.  


 

Предлог закона о Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ усвојен је у другом читању. 
Предлог закона о измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ усвојен је у другом читању. Усвојен је и предлог закључка посланика Велимира Јукића којим се налаже Министарству правде и Агенцији за државну службу да припреме подзаконске акте или допуну постојећих аката рјешењима која ће осигурати досљедно поштивање и примјену највиших стандарда за објективно оцјењивање приликом тестирања знања и општих способности кандидата за пријем у државну службу. Циљ је свести субјективно оцјењивање на минималну мјеру, а поступак пријема кандидата учинити транспарентнијим и помоћу мјерљивих параметара објективнијим.       
Предлог закона о измјенама и допунама Закона о производњи наоружања и војне опреме усвојен је у другом читању. 
Предлог закона о измјенама и допунама Закона о финансирању институција БиХ усвојен је у првом читању.
Предлог закона о измјенама и допунама Закона о оснивању Извозно–кредитне агенције БиХ није усвојен у првом читању. 
Усвојен је захтјев Уставноправне комисије за продужење рока за достављање Извјештаја о Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о Агенцији за рад и запошљавање БиХ. 
Иницијатива посланика Мартина Рагужа и Винка Зорића за формирање радне групе за израду текста новог Устава Босне и Херцеговине није усвојена. Усвојен је предлог закључка посланика Јозе Крижановића да ПСБиХ прихвата иницијативу о нужности отпочињања интензивног рада на уставној реформи. Овим закључком се Уставноправна комисија и Колегијум Представничког дома у проширеном саставу задужује да у сарадњи са Домом народа разради метод и садржај рада на овој реформи и да га достави Представничком дому до наредне сједнице.    
Предлог закона о малољетним починиоцима кривичних дјела и кривичноправној заштити дјеце и малољетника није усвојен у другом читању, док је по хитном поступку усвојен Предлог закона о измјенама и допунама Закона о слободи приступа информацијама у БиХ.   
Расправа о Плану активности за испуњавање обавеза из препорука Европске комисије у вези Мапе пута за либерализацију визног режима за грађане БиХ ће бити настављена на сједници Представничког дома, заказаној за 1.04.2009., уз обавезно присуство представника Савјета министара.   
Усвојен је предлог усаглашених збирних и појединачних закључака Комисије за финансије и буџет Представничког дома и Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине о разматраним ревизорским извјештајима финансијског пословања институција БиХ за 2007. годину;
На предлог Савјета министара у Уред за разматрање жалби из реда стручњака управног права из Федерације БиХ је именован Стипе Петричевић и из Републике Срспке Остоја Кременовић. 
Ради постизања сагласности о идентичном тексту Закона о допуни Закона о Јавном радиотелевизијском систему БиХ у Заједничку комисију оба дома су именовани: Садик Бахтић, Славко Матић и Бранко Докић.  
Дата је сагласности за ратификацију Споразума о гранту Глобалног фонда за околиш између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, као Агенције за реализацију средстава Глобалног фонда за околиш – Пројекат шумских и планинских подручја; Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Републике Албаније о међународном друмском пријевозу путника и терета; Декларације о дугорочном програму регионалне сарадње и развоја менталног здравља у земљама Југоисточне Европе; Споразума о финансирању између БиХ и Комисије Европских заједница о програму финансирања учешћа БиХ у ЕРДФ Европском програму међународне територијалне сарадње Простор југоисточне Европе на основу инструмената за претприступну помоћ (IPA) компонента прекограничне сарадње за 2007.г.; Уговора о  финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке – Пројекат Коридор 5-ц – прва фаза – Сјевер и Споразума о привредној сарадњи између Савјета министара БиХ и Владе Републике Словеније. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу