MENI
11.3.2009

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSTAVNIČKOG DOMA BERIZ BELKIĆ RAZGOVARAO S AMBASADOROM MAĐARSKE U BIH



„Političari u BiH se moraju izjasniti je li im važnija autonomija entiteta ili bezvizni režim, jer je jasno da bezvizni režim ne može dobiti Federacija ili Republika Srpska već država Bosna i Hercegovina. Naši političari moraju shvatiti da ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima podrazumijeva i određena odricanja, kakva su imale i druge zemlje koje su ušle u Evropsku uniju“, rekao je  predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić tokom današnjeg susreta sa ambasadorom Mađarske u BiH Imre Vargom.

Zahvalivši na kontinuiranoj podršci koju Mađarska i zemlje Višegradske grupe pružaju BiH, Belkić je naglasio da se četrdeset dva poslanika Predstavničkog doma i petnaest delegata Doma naroda mora suočiti sa činjenicom da isključivo od njihovih odluka zavisi kada će u Bosni i Hercegovini biti liberaliziran vizni režim.
Ambasador Varga je informirao predsjedavajućeg Predstavničkog doma da je posljednji monitornig koji su vršili eksperti iz Brisela rezultirao davanjem više pozitivnih nego negativnih ocjena i da Mađarska ne samo na bilateralnom planu, već i unutar Evropske unije, nastoji pomoći u procesu liberalizacije viznog režima za BiH. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću