MENI
10.3.2009

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST BIH



Na održanoj 33. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2008. godinu i Izvještaj o održavanju političkih konzultacija između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Islamske Republike Iran u Teheranu od 15. do 19. novembra 2008. godine. 
Članovi Zajedničke komisije su razmatrali informaciju o rješavanju viška naoružanja i streljiva Oružanih snaga BiH  te informaciju o uhićenju Vjekoslava Vukovića i poduzetim aktivnostima nakona tog događaja i zaključilo da se informacija dopuni u skladu sa zaključkom sa 45. sjednice Predstavničkog doma PSBiH.
Primljene su k znanju informacije o izvođenju vježbe „Združeni napor 2009.“, realiziranom regionalnom seminaru o temi: „Integrirano upravljanje rizicima – izazovi i perspektive razvoja“, prisustvu Godišnjoj analizi protuminskih akcija Oružanih snaga BiH za 2008. godinu, učešću na regionalnoj ekspertnoj konferenciji o temi „Partnerstvo za mir – pogodnosti i izazovi za susjedne zemlje, održanom sastanku s generalom Erricom Sabatom, zapovjednikom Štaba NATO-a u BiH, inauguracijskoj svečanosti uništenja naoružanja, održanom sastanku s predstavnicima vojnodiplomatskog kora u BiH i učešću u raspravi o Nacrtu procjene planiranja i revizije (PARP) i razvoju partnerskih ciljeva za BiH.
Članovi Zajedničke komisije su primili k znanju i dopunjenu informaciju o realiziranju zaključaka sa sastanka članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH s članovima Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore kao i odluku o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i s posla u institucijama BiH, čiji je podnosilac Upravni odbor Sindikata Granične policije BiH, uz zaključak da se proslijedi Vijeću ministara BiH. 
Zajednička komisija je upoznata sa pozivom Ministarstva vanjskih poslova BiH za učešće članova komisije na kolokviju o temi: „Poboljšanje poštovanja vojnopolitičkih obaveza BiH“ koji će se održati na Ilidži 11. i 12. marta 2009. godine, i sa pozivom za učešće u obuci iz područja Evropske sigurnosne i odbrambene politike (ESDP). (kraj)    


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću