MENI
26.2.2009

OKONČANA 25. SJEDNICA DOMA NARODA



Dom naroda je na danas održanoj 25. sjednici usvojio ostavku Mladena Ivanića na mjesto predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a imenovao Dušanku Majkić na mjesto predsjedavajuće Doma naroda iz reda srpskog naroda. 

Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom  čitanju. Usvojen je Prijedlog zaključka Hazima Rančića kojim se zadužuje Vijeće ministara, resorno ministarstvo i nadležni ured za veterinarstvo da podzakonskim aktima dopusti organiziranje natjecanja bikova na tradicionalnim manifestacijama. Istim Zaključkom Vijeće ministara se zadužuje da sagleda aspekt tradicionalnog natjecanja i manifestacija, te pokrene izmjene Zakona o dobrobiti životinja. 
Prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima, čiji je predlagač Vijeće ministara, usvojen je u drugom čitanju.
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH je usvojen u drugom čitanju, a budući da su prijedlozi ovog zakona u različitom tekstu usvojeni u Predstavničkom i Domu naroda, imenovana je Zajednička komisija za njihovo usaglašavanje. U Komisiju su imenovani: Alma Čolo, Rudo Vidović i Zoran Koprivica.    
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH čiji je predlagač Vijeće ministara usvojen je u prvom čitanju, dok Prijedlog zakona o Agenciji za razvoj informacijskog društva BiH nije usvojen u prvom čitanju. 
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o zrakoplovstvu BiH i   Prijedlog zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Uz ove zakonske prijedloge je usvojen Zaključak kojim se amandmanska faza produžava do roka od 24h prije održavanja naredne sjednice nadležne komisije. 
Nisu usvojeni Prijedlog zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti djece i maloljetnika, Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, čiji je predlagač Vijeće ministara i idu na naknadno usaglašavanje.  
Na današnjoj sjednici su u prvom čitanju usvojeni: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Potvrđena je Odluka Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta u Oružanim snagama BiH, Odluka Predsjedništva BiH o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u misiji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamskoj Republici Afganistan i  Odluka Zajedničke komisije za administrativne poslove o izmjenama Pravilnika o međunarodnim aktivnostima Parlamentarne skupštine BiH. 
K’ znanju je primljen Izvještaj o radu Interresorne radne grupe za izradu Prijedloga zakona o imunitetu uz usvajanje Zaključka kojim se zadužuje Vijeće ministara da u parlamentarnu proceduru stavi Prijedlog zakona o imunitetu, čiji bio sadržaj bio usklađenim sa zakonima zemalja u okruženju.  
Usvojen je Izvještaj o aktivnostima na projektu „Autoput na Koridoru Vc“ kao i Plan narednih aktivnosti, dok na naknadno usaglašavanje ide Prijedlog Ad hoc zajedničke komisije za imenovanje  članova Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana, kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.
Data je saglasnost za ratifikaciju Izmjena Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Austrije o finansijskoj saradnji, Sporazuma o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj – Projekat Koridor Vc, Sporazuma između BiH i Švicarske o olakšicama kod izdavanja viza, Sporazuma između BiH i Švicarske o readmisiji lica koja borave bez dozvole, Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana, Memorandumu o razumijevanju između BiH i Evropske zajednice o pridruživanju BiH Sedmom okvirnom programu Evropske zajednice za istraživanja, tehnološki razvoj i ogledne aktivnosti, Sporazuma o zaštiti tajnih podataka između Vlade Republike Slovačke i Vijeća  ministara BiH, Sporazuma između Vijeća ministara BiH  i Vlade Crne Gore o saradnji u oblasti kulture, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o vraćanju i prihvatanju lica čiji je ulazak ili boravak nezakonit i Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o vraćanju i prihvatanju lica čiji je ulazak ili boravak nezakonit. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću