MENI
26.2.2009.

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА УСТАВНОПРАВНЕ КОМИСИЈЕ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА



На данас одржаној 63. сједници Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ утврђен је уставни основ и принципи Предлога амандмана на Устав Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Утврђен је уставни основ за Предлог закона о измјенама и допунама Закона о оснивању Извозно-кредитне агенције БиХ, Предлог закона о измјенама и допунама Закона о одбрани БиХ и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ.
Одлучено је да се од Представничког дома затражи продужење рока за изјашњавање о амандманима  Предлога закона о измјенама и допунама Закона о Агенцији за рад и запошљавање БиХ као и формирање радне групе у коју су именовани Ремзија Кадрић, Мартин Рагуж и Драго Калабић да у сарадњи са Државном агенцијом за запошљавање и надлежним министарством приступе изради коначног текста Закона о Агенцији за рад и запошљавање БиХ. Такођер је одлучено да се затражи продужење рока за изјашњавање о амандманима за Предлог закона о измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ као и формирање радне групе у коју су именовани Халид Гењац, Велимир Јукић и Лазар Продановић да у сарадњи са Канцеларијом високог представника у БиХ те Министарством правде БиХ сачине коначни текст предложеног закона.
Чланови Комисије су подржали принципе Предлога закона о бесплатној правној помоћи а у другом читању су подржани Предлог закона о измјенама и допунама Закона о министарствима и другим органима управе БиХ и Предлог закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима.
Усвојена је Информација о кривичним дјелима против достојанства личности и морала у БиХ, са нагласком на кривична дјела кријумчарења и трговине људима, у 2006. и 2007. години и у првих девет мјесеци 2008. године и Предлог државне стратегије за надзор над опојним дрогама, спречавање и сузбијање злоупотребе опојних дрога у БиХ са закључком да се упуте Представничком дому на усвајање.
Иницијатива за формирање радне групе за израду текста новог устава БиХ, коју су предложили Мартин Рагуж и Винко Зорић, је примељена к знању као и закључак да се Представнички дом изјасни о поменутој иницијативи. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу