MENI
4.2.2009

OKONČANA 45. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 45. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je u drugom čitanju usvojen  Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH sa dva amandmana poslanika Sefera Halilovića. Prijedlog zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi ide na naknadno usaglašavanje, dok je Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći usvojen u prvom čitanju.

Prijedlog zakona o advokaturi BiH usvojen je u prvom čitanju uz zaključak da se organizuje stručna, javna rasprava o ovom zakonu, a Prijedlog zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima ide na naknadno usaglašavanje. Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima usvojen je u prvom čitanju, dok Prijedlog zakona o Garancijskom fondu ide na naknadno usaglašavanje. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera usvojen je u prvom čitanju, uz zaključak da se organizuje stručna javna rasprava o ovom zakonu.    
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH čiji je predlagač poslanik Adem Huskić i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH. Potvrđene su odluke Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta u Oružanim snagama BiH, o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u misiji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamskoj Republici Afganistan kao i Odluka Zajedničke komisije za administrativne poslove o izmjenama Pravilnika o međunarodnim aktivnostima Parlamentarne skupštine BiH. Datum 10.02.2009. je određen kao novi rok za dostavljanje Izvještaja o Prijedlogu zakona o zrakoplovstvu BiH i Izvještaja o Prijedlogu zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, dok je za 20 dana produžen rok za dostavljanje Izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.  
Usvojeni su Izvještaji Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, kao i o prijedlozima zaključaka Kluba Stranke demokratske akcije i poslanika Remzije Kadrića povodom razmatranja Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu. Usvojen je Izvještaj o aktivnostima na projektu „Autoput na Koridoru V c“ i Plan narednih aktivnosti sa zaključcima kojim se od Vijeća ministara BiH traži da Predstavničkom domu dostavi mapu trase autoputa Koridor, kao i da Vijeće ministara obavijesti Predstavnički dom kakve reprekusije na položaj trase autoputa Koriodr Vc ima podnošenje prijedloga Republike Hrvatske da se delta Neretve na teritorij Hrvatske proglasi zaštićenim područjem. Također se od Vijeća ministara traži da dostavi informaciju o realizaciji dokumenta o usklađivanju izdvajanja sredstava za autoputeve i brze puteve iz cijene tečnih goriva.
Na današnjoj sjednici su usvojeni izvještaji o napretku BiH u 2008. i o provođenju mjera iz Akcionog plana Srednjoročne razvojne strategije BiH od 2004. do 2007. godine (PRSP) i Ekonomski trendovi, godišnji izvještaj za 2007., Direkcije za ekonomsko planiranje BiH. Primljena je k’ znanju Informacija predsjedavajućeg Vijeća ministara o imenovanju direktora Direkcije za evropske integracije.
Usvojeni su izvještaji o radu Interresorne radne grupe za izradu Prijedloga zakona o imunitetu i Prijedlog usaglašenih zaključaka Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma povodom rasprave o Izvještaju o radu Delegacije PS BiH u PS Vijeća Evrope u 2008. g. Usvojena je objedinjena inicijativama poslanika Slavka Jovičića i Sadika Bahtića da se na Predstavničkom domu obavi rasprava o globalnoj finansijskoj krizi, njenim efektima na ekonomiju BiH i prijedlogu mjera za prevazilaženje krize. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću