MENI
3.2.2009

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE



Zajednička komisija za evropske integracije je na danas održanoj 20. sjednici povodom Zahtjeva Kolegija Predstavničkog doma vezanog za Inicijativu o razmatranju „Izvještaja o napretku BiH u 2008. godini“ usvojila Zaključak kojim poziva Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH da u roku od 30 dana zakaže tematsku sjednicu oba doma PS BiH na kojoj će predsjedavajući Vijeća ministara podnijeti „Izvještaj o ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i provođenju prioriteta iz Evropskog partnerstva sa BiH“. 

Komisija je podržala preporuke iz dokumenta „Evropa bez barijera: Preporuke UNHCR-a Republici Češkoj povodom njenog predsjedavanja Evropskom unijom“, podržavajući namjera da se u vrijeme češkog predsjedavanja EU obezbjedi progres ka uspostavi zajedničkog evropskog sistema azila, što podrazumijeva poboljšanje standarda zaštite izbjeglica u Evropi. Zaključeno je i da se Sekretarijat PS BiH zaduži da ove Preporuke dostavi svim poslanicima i delegatima, jer mogu pomoći u nastojanju da BiH ispuni obaveze prema međunarodnom i pravu Evropske unije u oblastima azila i slobode kretanja.
Usvojen je Zaključak kojim se Predstavnički i Dom naroda pozivaju da na dnevni red svojih sjednica stave „Informaciju o provođenju obaveza iz Mape puta“, a povodom izraženog nepovjerenja u sistem personalizacije putnih isprava. 
Na današnjoj sjednici su razmatrane preporuka za izmjene Poslovnika Predstavničkog i Doma naroda o nadležnostima Zajedničke komisije za evropske integracije i usvojen je Zaključak da do naredne sjednice članovi Komisije daju sugestije na predložene izmjene Poslovnika. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću