MENI
2.2.2009

ČLANOVI ZAJEDNIČKIH KOMISIJA RAZGOVARALI SA NOVOIMENOVANIM KOMANDANTOM NATO ŠTABA



„Naša saradnja može unaprijediti sigurnost ne samo u BiH nego i u regionu“, rekao je  predsjedavajući Zajedničke sigurnosno-obavještajne komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Mirko Okolić, tokom sastanka sa novoimenovanim komandantom NATO štaba u Sarajevu, brigadnim generalom Sabatom Ericcom, kojem je ovo, kako je istakao, jedan od prvih radnih sastanaka sa predstavnicima bh. vlasti.

Predsjedavajući Okolić i njegov zamjenik Šemsudin Mehmedović su generala Ericca upoznali sa činjenicom da su oba doma Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno usvojila izmjene i dopune Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH i Zakona o zaštiti tajnih podataka, te da je jedan od osnovnih zadataka Komisije praćenje ispunjavanja obaveza iz ova dva zakona. Komandant NATO štaba u Sarajevu je, također, upoznat sa dosadašnjim radom Komisije i njenim planiranim aktivnostima za 2009. godinu.   
„Sigurnost nije dovoljno posmatrati samo u okviru jedne zemlje, jer u modernom okruženju jedinstven pristup postaje ključan“, istakao je general Ericco, naglasivši važnost rada Komisije, kao i da je NATO u mogućnosti pružiti joj pomoć ne samo vezano za BiH, već i za njeno regionalno okruženje.
Sagovornici su se složili da Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e i NATO štab u Sarajevu imaju kontinuirano dobru saradnju
Sa komandantom NATO-štaba u BiH, generalom Sabato Ericco-om  danas su razgovarali i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, Branko Zrno i njegovi zamjenici Šefik Džaferović i Slobodan Šaraba. 
Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o stanju u sektoru odbrane i sigurnosti u BiH, kao i o ulozi Parlamenta i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u tom segmentu.
Razgovarano je i o  pitanjima bh. pokretne i nepokretne vojne imovine, o učešću Oružanih snaga BiH u operacijama NATO-a, o rješavanju viškova municije i naoružanja te praćenju i nadzoru nad utroškom budžeta za potrebe sektora odbrane i sigurnosti. (kraj)        


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću