MENI
15.12.2008

ČLANOVI PET PARLAMENTARNIH KOMISIJA UČESTVOVALI U RASPRAVI O NACRTI STRATEGIJE ZA PREVENCIJU I BORBU PROTIV NASILJA U PORODICI



Rasprava o nacrtu Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici BiH, održana je tokom vikenda, u organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova BiH, na Jahorini.
U raspravi su učestvovali članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma, ustavnopravnih komisija Predstavničkog doma i Doma naroda, Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, iseljeništvo, izbjeglice, azil i etiku, kao i predstavnici Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj.

Učesnici su podržali ovaj dokument i konstatirali da je isti neophodno što prije usvojiti u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa se u tom smislu očekuje da Vijeće ministara utvrdi prijedlog Strategije i uputi je u parlamentarnu proceduru početkom naredne godine.
Usvojeni su i zaključci koji će poboljšati predložene mjere i aktivnosti predviđene Strategijom, a podržana je i inicijativa Milorada Živkovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma i predsjedavajućeg Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj za upućivanje u parlamentarnu proceduru rezolucije o podršci parlamentaraca međunarodnim konvencijama iz ove oblasti. Također je zaključeno kako treba financijski podržati Agenciju za ravnopravnost spolova BiH u provođenju mjera iz Strategije, a koje se provode na državnom nivou. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću