MENI
3.12.2008.

OKONČANA 41. SJEDNICA ZASTUPNIČKOG DOMA



Na 41. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nije usvojen prijedlog zastupnika Jerke Ivankovića Lijanovića, Hadži Jovana Mitrovića i Sefera Halilovića da se glasa o nepovjerenju Vijeću ministara BiH, dok je povodom prijedloga zastupnika Denisa Bećirovića za razmatranje Rezolucije Europskog parlamenta o BiH koja je usvojena na sjednici Europskog parlamenta u Strazburu, usvojen Zaključak proširenog kolegija koji je formuliran u dvije tačke: Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH prima k’ znanju Rezoluciju Europskog parlamenta o BiH, usvojenu na plenarnoj sjednici 23.10.2008. u Strazburu i ujedno se zadužuje Vijeće ministara da dostavi Akcioni plan o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju najkasnije u roku od sedam dana, nakon čega će Zastupnički dom PS BiH, poslije obavljenje rasprave donijeti svoj program rada u svezi s ovim pitanjem.  

Zahtjev zastupnika Sadika Bahtića da se Prijedlog zakona o državnoj imovini BiH razmatra po skraćenom postupku, nije usvojen, tako da zahtjev za skraćeni postupak ide na Kolegij na usaglašavanje, dok je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač zastupnik Bajazit Jašarević. 
U prvom čitanju su usvojeni prijedlozi zakona o: zrakoplovstvu BiH, Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, dopuni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH i Prijedlog zakona o fiskalnim kasama, čiji je predlagač Jozo Križanović.
Na zasjedanju je usvojeno Izvješće sa prijedlozima zaključaka Ustavnopravnog povjerenstva o informativnoj sjednici koja je održana na temu organiziranog kriminala i korupcije, kao i zaključak Povjerenstvo Kolegija da se izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, odgodi za narednu sjednicu.  
Prijedlog zakona o dopunama Zakona o izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje nije usvojen. Na osnovu zahtjeva zastupnika Azre Hadžiahmetović Povjerenstvo Kolegija se usaglasila da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH razmatra po žurnom postupku, ali prijedlog ovog zakona nije usvojen. Zastupnici su prihvatili zaključke Povjerenstva za promet i veze povodom rasprave o  „Aktualnoj situaciji u Radioteleviziji BiH i provođenju reforme Javnog RTV sustava u BiH“ kao i mišljenje Povjerenstva za financije i proračun povodom razmatranja Financijskih izvješća Radiotelevizije BiH. 
Na 41. sjednici je primljena k’ znanju Informacija o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na terorizam, dok prijedlog zaključaka Kluba SDA povodom rasprave o „Analizi stanja u Projektu CIPS s posebnim osvrtom na izdavanje lažnih dokumenata“ nije imao podršku zastupnika.
Na kraju zasjedanja zastupnici su usvojili prijedlog zaključka zastupnika Huseina Nanića kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da izradi plan aktivnosti na rješavanju smještaja institucija BiH kako bi se umanjili troškovi zakupa. Istovremeno je usvojen i prijedlog zaključka proširenog Kolegija koji je formuliran u tri točke: prvo, isrcrpljene su sve mogućnosti daljih razgovora i dogovora sa Vijećem ministara u svezi s oslobađanjem prostora u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, s obzirom da Vijeće ministara nije ispoštovalo ni posljednji rok dat za oslobađanje prostorija; drugi, poziva se Vijeće ministara da do 1.01.2009. oslobodi sve prostorije u zgradi Parlamentarne skupštine, izuzev prostora na trećem katu koji je odobren Vijeću ministara i treći, zadužuje se tajnik Zajedničke službe da izda rješenje o useljenju u sve prostorije, izuzev trećeg kata, i da se u iste, po utvrđenom rasporedu, smjeste povjerenstva, klubovi zastupnika i službe Parlamentarne skupštine. (kraj)

 

Prvi rezultati - TABELA


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću