MENI
14.11.2008.

ИЗЛАГАЊЕ ИЛИЈЕ ФИЛИПОВИЋА, ЗАМЈЕНИКА ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ ДОМА НАРОДА НА АСОЦИЈАЦИЈИ ЕВРОПСКИХ СЕНАТА



У оквиру дебате о "Улози горњих домова парламената у развијању културалног и међуцивилизацијског дијалога" на Вандредној сједници Асоцијације европских сената, која се одржава данас у Саинт Петербургу, у поводу 15. годишњице Вијећа Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације, учесницима се обратио Илија Филиповић, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.
Овом приликом замјеник предсједавајућег Илија Филиповић позвао је предсједнике сената и представнике Европске уније који су присутни на овом засједању да уложе напоре како би у што скоријем року њихови парламенти ратификују Споразум о стабилизацији и придруживању између европских заједница и њихових држава чланица, с једне стране и Босне и Херцеговине, с друге стране.
Излагање замјеника предсједавајућег, Илије Филиповића, преносимо у цјелини:

 "Господине предсједниче,
Даме и господо,
Поштоване колеге,

Изнимна је част што вам се могу обратити на овом посебном засједању наше Асоцијације.
Допустите ми, господине предсједниче, да Вам, у име Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и особно, упутим искрене честитке у поводу обиљежавања петнаесте обљетнице Вијећа Федерације Федералне скупштине Руске Федерације и захвалим Вам на позиву за судјеловање на данашњем засједању.
Радује ме што сте за једну од тема предложили “Улогу горњих домова у развијању дијалога између култура и цивилизација”. У данашњем глобализираном свијету, који је повезан више него икада, дијалог између култура и цивилизација придоноси међусобном упознавању, толеранцији и миру.
 Према дефиницији, дијалог између култура и цивилизација глобалан је и укључује све цивилизације, све културе и све људе. Вјерујем да је за дијалог једнако потребан и добродошао сваки допринос. Свака културна традиција има непроцјењиву вриједност и саставним је дијелом опћега добра и културнога наслијеђа. Важно је да о овој теми, у дијалогу, судјелују сви - владе и парламенти, грађанско друштво и млади, медији, знанственици и умјетници.
Глобалистички покрет се шири, односи између држава јачају. Међуцивилизацијски дијалог нема алтернативу, како у нашим парламентима тако и у свим другим демократским институцијама.
Горњи домови парламената непосредно судјелују у том процесу остваривањем међусобних контаката и сусрета, размјењујући искуства, али и усвајањем закона који спрјечавају било коју врсту дискриминације и посебно штите културну баштину народа и националних мањина.
 Од превеликог је значења у парламентима наших држава, а особито у горњим домовима, градити такове односе из којих ће произићи наш оптимистичан поглед на властиту будућност и бољитак свих у нашем окружењу. Начин је то стрпљивога стварања нужних предувјета за превладавање конфликата, којих, нажалост, у свијету има све више, а све с циљем отварања пута искреном и успјешном дијалогу, који ће нас, с поштовањем културних, вјерских, традицијских и других разлика, увести у најпожељнији цивилизацијски однос свеопћег мира и дубоког поштовања међу људима.
Дијалог између цивилизација може нам понекад изгледати као идеал, али сам увјерен да је то племенит и реалан пут који нам пружа низ могућности за међусобно упознавање и његовање толеранције. Увјерен сам у снагу људскога духа који превладава баријере и разноликост доживљава као богатство, а не као пријетњу.
Такођер, сматрам нашом дужношћу развијати дијалог између култура и цивилизација ради будућих нараштаја. У складу с Глобалном агендом за дијалог између цивилизација из 2001. године, дужни смо, управо зарад будућих нараштаја, стално побољшавати узајамно разумијевање и поштовање, које ће нас међусобно обогатити.
Требамо искористити сувремена технолошка постигнућа, бројна постигнућа у информатици и комуникацијама која су нам на располагању, за провођење разноврсних програма размјене међу младима, а исто тако и међу другим члановима наших друштава.
Посебице бих желио истакнути значај и богатство свих облика стваралаштва у култури и пожељети на том плану чешће сусрете културних посленика и скупина из цијеле Еуропе.
Парламенти могу много учинити потицањем влада да подрже различите облике размјене у подручју културе и спорта, да подрже развој повијесног и културног туризма, да у образовне програме укључе течајеве о међукултурном дијалогу, да свима омогуће једнак приступ информацијама, знању и образовању и да потичу грађане на учење страних језика.
Са задовољством могу рећи да се и Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине све више укључује у овај процес, посебице оснивањем и активностима парламентарних скупина пријатељства, а такођер и усвајањем закона и изравном потпором заштити и промовирању права мањинских заједница у нашој земљи. Дом народа – горњи дом нашега Парламента - у томе има активну улогу, настојао је и настоји осигурати усвајање што је могуће квалитетнијих закона. Веома смо заинтересирани за размјену искустава с парламентима других земаља.
Сматрам нужним увијек и изнова међусобно се подсјећати на постојеће вриједности које су заједничке свим културама. Једна од њих је солидарност, у што смо се увјерили када су одређени дијелови нашег планета, нажалост, били погођени природним катастрофама.
Наша глобална међузависност и изложеност заједничким изазовима, као што су климатске промјене, да наведем само један, уче нас да видимо заједничку судбину цијелога човјечанства. Дијалог између култура и цивилизација мора бити саставни дио нашег свакодневног живота, а у мојој земљи, Босни и Херцеговини, и у Југоисточној Еуропи – чак и више него у другим дијеловима Еуропе. Све земље југоисточне Еуропе укључене су у еуропске процесе и посвећене су јачању мира, стабилности, демокрације и поштовања људских права кроз стални дијалог.
Више него икада прије, потребан нам је отворен и искрен дијалог. Стална размјена мишљења и дијалог на свим разинама омогућит ће нам боље кориштење свих потенцијала који долазе из различитих култура и религија. Морамо створити предувјете за даљњи развој и стабилизацију политичких и господарских прилика у свим транзицијским земљама.
 Онолико колико будемо спремни прихваћати друго и различито, толико ћемо брзо и квалитетно моћи градити мир и свјетлију будућност нама и нараштајима који долазе.
Увјерен сам да ће интензиван дијалог између култура и цивилизација значајно придонијети бољем разумијевању различитих националних и културних група у нашим земљама и цијелој Еуропи.То може трасирати још боље односе између наших земаља и, дакако, чвршћу и садржајнију међупарламентарну сурадњу, посебице горњих домова државних парламената." , рекао је на крају Илија Филиповић, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу