MENI
16.10.2008

POČELA RADIONICA O PRIJEDLOZIMA BUDŽETA ZA ODBRAMBENO-SIGURNOSNI SEKTOR U 2009.



Obraćanjem Branka Zrne, predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BIH počela je sa radom peta radionica o temi "Budžetski prijedlozi institucija odbrambenog i sigurnosnog sektora na nivou BiH za 2009. godinu“, u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine i u saradnji sa OSCE Misijom u BiH - Odjelom za sigurnosnu saradnju.    

Cilj radionice je da se putem dijaloga sa predstavnicima institucija ostvari uvid u realizaciju budžeta za prethodnu godinu, te pokuša iznaći optimalan i realan okvir budžeta za 2009. godinu, što bi olakšalo i razmatranje i usvajanje konačnog Prijedloga budžeta u parlamentarnoj proceduri.
Iz izlaganja Selme Cikotića, ministra odbrane i general majora Miladina Milojčića, načelnika Zajedničkog štaba učesnici skupa su se upoznali sa projekcijama budžeta za sektor odbrane za 2009. godinu a potom su se u raspravi o projekciji budžeta članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i članovi komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma i Doma naroda interesovali su se za stavke koje su predviđene za narednu godinu, što je uz prisustvo predstavnika Ministarstva finansija i trezora dalo poseban tok prijepodnevnom radu radionice. U nastavku rada razmatrat će se budžetske potrebe Centra za uklanjanje mina i agencija u sastavu Ministarstva sigurnosti. 
Kako je danas rekao Branko Zrno, projekcija Ministarstva odbrane od 398 miliona KM nije sukladna prijedlozima Ministarstva finansija i trezora, koje unutar budžetskih sredstava takvim  prijedlozima ne može odgovoriti mada su svi svjesni opravdanosti i potrebe za ovim sredstvima. Korekcijama budžeta moguće je, rečeno je danas usklađivanje sa NATO standardima, koji podrazumijeva da se polovina sredstava izdvaja za personal, 30 posto za operativne zadatke i 20 posto za kapitalna ulaganja. Inače,  iz bruto društvenog proizvoda (GDP) u BiH za odbranu se izdvaja , kako je naglašeno danas, samo 1,4 posto, u zemljama članica NATO-a oko  2 posto, dok se u susjednim zemljama, poput Hrvatske i Srbije izdvaja 2,2, odnosno 2,9 posto. 
Radionici koja svoj rad nastavlja i sutra osim članova Parlamentarne skupštine BiH, prisustvuju predstvanici Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencija za istrage i zaštitu, Granične policije, Ureda INTERPOL-a za BiH, Službe za poslove sa strancima, BH MAC, Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba OS BIH, Ministarstva finansija i trezora BiH, kao i predstavnici Misije OSCE u BIH, NATO Štaba u BiH, Komande EUFOR-a, OHR, EUPM, PKF i UNDP. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću