MENI
9.10.2008

REGIONALNA OBUKA O PROCESIMA EVROPSKIH INTEGRACIJA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BiH



Regionalna obuka za parlamentarno osoblje o procesima evropskih integracija, u organizaciji OSCE misija u regiji i uz podršku Zajedničke komisije za evropske integracije, održava se danas i sutra (9. i 10. oktobra 2008. godine) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Učesnici su predstavnici regionalnih parlamenata, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crna Gore, Makedonije, Kosova i Albanije koji rade sa relevantnim komisijama i poslovima u vezi sa evropskim integracijama. Prva ovakva obuka održana je u Tirani u decembru 2007. godine, i od tada serijski se organizira u regionalnim parlamentima s ciljem omogućavanja internog povezivanja osoblja radi saradnje i razmjene informacija.  
Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac imao je uvodnu prezentaciju o progresu Parlamentarne skupštine BiH u procesu evropskih integracija, dok je o ulozi i doprinosu parlamentarnog osoblja i iskustvima Državnog zbora Republike Slovenije u ispunjavanju obaveza u procesu pregovaranja i pristupanja Uniju govorio dr Zvonko Bergant, sekretar Komisije za poslove EU. 
U okviru regionalne obuke održana je i prezentacija o informativnim i komunikacijskim strategijama parlamenata za pitanja EU integracija, kao i radionica o razmjeni informacija o procesu u radu komisija za evropske integracije i njihovim radnim planovima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću