MENI
30.9.2008

PARLAMENTARNA GRUPA ZA POPULACIJU I RAZVOJ OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA



Povodom 1. oktobra, međunarodnog Dana starijih osoba, Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj Parlamentarne skupštine BiH, podsjeća da zaštita starijih lica u BiH još uvijek nije razvijena kao u zapadnoevropskim zemljama, ali i da je zahvaljujući aktivnostima koje je Parlamentarna grupa provela sa predstavnicima UN-ove organizacije za populaciju i razvoj (UNFPA) i nevladinim organizacijama koje djeluju u BiH, situacija mnogo bolja nego nekoliko godina ranije.

Zahvaljujući radu Parlamentarne grupe, UNFPA i nevladinih organizacija koje djeluju u BiH, organizovano je niz seminara; obilazaka domova i osnovano nekoliko specijalizovanih institucija, kako bi implementacija važećih normi iz oblasti socijalne zaštite starijih, bila i praktično potvrđena. 
Ovogodišnji svjetski Dan starijih osoba biće obilježen obilaskom institucije „Naš dom“ u Travniku u kojem će pored predstavnika Parlamentarne grupe i UNFPA, učestvovati i članovi nevladine organizacije „Osmijeh“ iz Gračanice.
Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj napominje da svjetski standardi u zaštiti starijih osoba bilježe poseban pomak nakon usvajanja Kairske deklaracije koja je zajedno sa drugim aktima, stvorila osnov za normativno uobličavanje problematike starenja i apelira na nadležna ministarstva da se pridruže Parlamentarnoj grupi i UNFPA u zajedničkim aktivnostima na zaštiti starih. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću