MENI
16.7.2008

DELEGACIJA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH UČESTVUJE NA DEVETOM PARLAMENTARNOM PROGRAMU PS NATO-a



Delegacija Parlamentarne skupštine BiH koju čine zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Milorad Živković, poslanik Mehmed Suljkanović i delegat Ivo Miro Jović, učestvuje u radu devetog  parlamentarnog programa, u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a, u Briselu.

Danas u glavnom štabu NATO-a članovi delegacija razgovarali su sa generalnim sekretarom NATO-a g. Jaap de Hoop Scheferom i tom prilikom čula su se različita mišljenja parlamentaraca zemalja članica saveza i posmatrača o aktuelnim NATO operacijama i vizijama razvoja.
Na pitanje zamjenika predsjedavajućeg Milorada Živkovića o tome kakva će biti buduća strategija, odnosno, "novi koncept NATO-a" i šta čini Dekleraciju koju će NATO ponuditi UN-u, g Schefer je u diskusiji istakao da će se naredne godine, do samita u Strazburu, usvojiti Deklaracija o zajedničkoj sigurnosti, što će zapravo biti uvod u usvajanje "novog  strateškog koncepta", za šta će, prema njegovim riječima, ipak, trebati malo više vremena. 
Generalni sekretar NATO-a Schefer je, kao odgovor na drugo pitanje dr. Živkovića, najavio da očekuje da će se u septembru potpisati Deklaracija o odnosima sa UN-om što će biti uvod u još intenzivniju buduću zajedničku saradnju i operacije te dvije organizacije. 
Inače, tokom prethodna dva dana bosanskohercegovački parlamentarci imali su priliku razgovarati sa najvišim vojnim i političkim dužnosnicima NATO-a o sistemu funkcionisanja saveza i saznati detalje o planiranju, sprovođenju operacija, te načinu donošenja odluka i lanca rukovođenja.  (kraj).


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću