MENI
14.7.2008.

ZAMJENIK PREDSJEDATELJA DOMA NARODA, SULEJMAN TIHIĆ RAZGOVARAO SA SKUPINOM PRIJATELJSTVA NACIONALNE SKUPŠTINE R FRANCUSKE



- Uočljivo je da Europska unija pokazuje određenu neodlučnost kada je posrijedi Bosna i Hercegovina mada bi putem Venecijanske komisije i drugim mehanizmima mogla snažnije insistirati na ustavnim reformama koje bi našu zemlju vratile na put istinskih reformi. Ovo je tijekom današnjeg susreta sa članovima Skupine prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom koja djeluje pri Nacionalnoj skupštini Republike Francuske istakao zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić.

Upravo revitalitacijom ustavnih rješenja koja 2006. godine nisu usvojena, državne vlasti Bosne i Hercegovine bile bi, po mišljenju gospodina Tihića, u velikoj mjeri osposobljene da se uhvate u koštac s obvezama koje nameće potreba približavanja članstvu u EU i NATO. Zadržani princip etničkog i entitetskog odlučivanja u tijelima državne vlasti kao i radikalizacija dijela političke scene u BiH koja seže do otvorenog i svakodnevnog antidejtonskog i antiustavnog djelovanja u potpunosti su nakon općih izbora zaustavili reformske procese. I sadržaj reforme policije su, po njemu, puki kozmetički zahvati koje su poslužili kao za pokriće višegodišnjeg djelovanja birokratskih struktura međunarodne zajednice.
Na molbu gostiju koje je predvodio predsjednik Grupe prijateljstva François Lamy, Sulejman Tihić je iznio svoje viđenje budućnosti OHR-a u našoj zemlji, naglasivši da je prisustvo Visokog predstavnika u BiH do korijenitih ustavnih reformi apsolutno potrebno. Ukoliko želi da ima aktivnu ulogu, OHR je trenutno jedina snaga koja može deblokirati procese odlučivanja čiju blokadu su aktuelne ustavne odredbe dozvolile na svakoj razini državne vlasti. Stoga, rekao je Tihić, onaj ko se zalaže za raniji odlazak OHR-a iz naše zemlje, ili ne razumije stanje ili Bosni i Hercegovini ili joj ne želi dobro. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću