MENI
25.6.2008.

TREĆI DAN ZASJEDANJA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE VIJEĆA EUROPE POSVEĆEN STANJU DEMOKRATIJE U EUROPI



U okviru cjelodnevne specijalne debate o stanju demokratije u Europi, na današnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe razmatrano je izvješće te održana diskusija na temu „Funkcioniranje demokratskih institucija i napredak u skupštinskoj monitoring proceduri“.

U posljednjem godišnjem izvješću Monitoring komiteta PSVE koji obuhvata razdoblje od travnja 2007. do lipnja 2008. godine, Monitoring komitet analizira situaciju u 11 zemalja koje se trenutno nalaze pod monitoring procedurom PSVE (Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Moldavija, Monako, Crna Gora, Ruska Federacija, Srbija i Ukrajina).   
U izvješću su istraknuti napretci ali i nedostatci u oblastima koji utiču na demokratski razvoj ovih zemalja: odvajanje ovlasti i uloga parlamenta, izbori i reforma izbornog zakona, političke partije i njihovo financiranje, borba protiv korupcije, medijski pluralizam i lokalna i regionalna demokratija.
Usvojena rezolucija o funkcioniranju demokratskih institucija u Europi i napretku skupštinske monitoring procedure, između ostalog, navodi da je u Bosni i Hercegovini žurno potrebna ustavna reforma kako bi se osigurala učinkovita separacija ovlasti i funkcioniranje demokratskih institucija. U tom smislu pomoć koju nudi Venecijanska komisija zemljama kojima je potrebna ustavna reforma od izuzetnog je značaja.
Kada je riječ o reformama u oblasti izbornih zakona, Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozdravila je spuštanje izbornog praga u zemljama pod monitoringom i između ostalih spuštanje tog praga u BiH na 3% .
Kada je u pitanju medijski pluralizam, Rezolucija navodi da BiH ima jedan od najnaprednijih samo-regulatornih mehanizama u Europi, ali i da pitanje jedinstvenog javnog sistema emitiranja još uvijek ostaje preduvjet u pregovorima za članstvo u EU. Parlamentarna skupština VE je također pozdravila ukidanje klevete kao krivičnog djela u Bosni i Hercegovini, ali i naglasila da profesionalna etika novinastva uz pomoć VE mora biti unaprijeđena u mnogim državama članicama.
U oblasti lokalne i regionalne demokratije, Parlamentarna skupština VE je istakla da u mnogim zemljama pod monitoringom, kao i u onim uključenim u post-monitoring dijalog moraju biti ubrzane reforme koje se odnose na decentralizaciju. U tom kontekstu posebno je naglašeno da nedostatak jasnog prijenosa ovlasti na lokalne vlasti predstavlja prepreku učinkovitoj decentralizaciji u BiH, što je slučaj i u Armeniji, Moldaviji, Srbiji i Azerbejdžanu. Pored toga, prihodi koji se prenose na lokalne vlasti često se neravnomjerno raspoređuju.
Na osnovu izvještaja Monitoring komiteta, Parlamentarna skupština VE je pozvala državne parlamente da iskoriste ove izvještaje kao temelj za debatu o ispunjavanju obveza prema VE, da promoviraju izvršenje presuda Suda za ljudska prava putem usvajanja odgovarajućih zakona i putem svoje nadzorne uloge nad vladinim akcijama, te uspostave državne mehanizme koji će osigurati da se poduzimaju odgovarajuće akcije nakon nalaza monitoring tijela Vijeća Europe. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću