MENI
24.6.2008

OBRAĆANJE AZRE HADŽIAHMETOVIĆ NA ZASJEDANJU PARLAMENTARNE SKUPŠTINE VIJEĆA EVROPE



Drugog dana zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu, u okviru diskusije o temi "Evropska banka za obnovu i razvoj: glavni partner za promjene u tranzicijskim zemljama“ učesnicima skupa obratila se Azra Hadžiahmetović, član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri PS Vijeća Evrope.
Govor Azre Hadžiahmetović prenosimo u cjelosti:

"Dozvolite mi da na početku pozdravim današnju raspravu na ovu važnu temu i odličan izvješaj Komiteta za ekonomske poslove i razvoj. Naravno, sve pohvale i njegovom izvjestiocu, gosp. M. Martinsu. Ovo je ujedno i prilika da se zahvalim gosp. Jeanu Lemmieru na dosadašnjem uspješnom vođenju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ključnom periodu tranzicije i ujedno pozdravim izbor gosp. Thomasa Mirowa za novog predsjednika i da mu poželim uspješan rad.
Od posebne je važnosti za ovu Parlamentarnu skupštinu raspravljati na ovu temu, jer u širokoj lepezi ljudskih prava, jedno od ključnih pripada i pravu na razvoj – direktno korespondiranim sa aktivnostima EBRD-a. Ovo posebno što se glavne operacije ove institucije odnose na zemlje članice Vijeća Evrope.
Izvještaj je dao odličan pregled aktivnosti EBRD-a istovremeno pružajući ekonomski prikaz stanja i izazova za tranzicijske ekonomije. Od posebne je važnosti pomenuti novu orijentaciju EBRD-a u pravcu veće ekonomske i socijalne kohezije, kao i visok osjećaj za prioritete u selektivnim oblastima važnim za proces tranzicije i razvoja.
Imajući u vidu visok stepen osjetljivosti tranzicijskih zemalja na promjene u okruženju, dobro je da su pitanja koja se tiču energije i hrane sastavni dio rada EBRD. Kako su očekivanja da će globalni trendovi u ovim oblastima nastaviti, cijenim važnim pomenuti potrebu još veće koordinacije EBRD sa drugim institucijama na pronalaženju alternativnih rješenja. Zajednički problemi traže zajednički angažman, a pitanja vezana za energiju i hranu, posebno za tranzicijske ekonomije, mogu biti i područja problema jednako kao i područja rješenja.
Kako je dio tranzicijskih zemalja u procesu približavanja članstvu EU, aktivnosti EBRD-a trebaju biti stavljene u kontekst konkurentnsoti evropske ekonomije i dostizanja ciljeva iz Lisabonske agende. Zajedno sa EIB, Razvojnom bankom VE i drugim institucijama, EBRD može odigrati ključnu ulogu u profiliranju buduće pozicije evropske ekonomije u globalnoj ekonomiji. 
Tri geografske grupe u koje su, s pozicije aktivnosti EBRD svrstane zemlje klijenti, mogu biti i osnov regionalnog pristupa u opercijama i budućem angažmanu EBRD. Ovo posebno želim naglasiti u kontekstu regiona JIE i potrebe angažmana na projektima od regionalnog značaja. Želim vas podsjetiti na tri ekonomske inicjative Pakta stabilnosti u JIE: 1. liberalizacija trgovine, sada CEFTA aranžman, 2. jedinstveno energetsko tržište kroz Atinski memorandum, 3. Investment Compact.
Sada, kada su sve zemlje u regiji ugovorima vezane za EU, cijenim posebno važnim pomenuti potrebu profiliranje regije više atraktivne za investicije. EBRD svojim angažmanom može značajno doprinijeti realizaciji ove inicijative. Ovo posebno iz dva razloga: 1. radi se o malim zemljama sličnih ekonomskih performansi već integriranim u regionalni aranžman, 2. pojedinačne operacije EBRD u zemljama regije usmjerene su na iste oblasti – infrastrukture, finansijskog sektora, malih i srednjih poduzeće i dr.
Na kraju, dozvolite mi da kažem da BiH posebno cijeni dosadašnji angažman EBRD – od potpisivanja Dejtonskog sporazuma fokusiran na urgentnu obnovu infrastrukture, razvoj finansijskog sektora, do širokih operacija u poslovnom sektoru kroz programe TAM (Zaokret u upravljanju preduzećima) i BAS ( Poslovne savjetodavne usluge). Uz to, EBRD je imala važnu ulogu u mobilizaciji sredstava za sufinansiranje i grantove. Kao rezultat toga, ukupna vrijednost projekata u BiH u vezi sa investicijama EBRD iznosi 938 miliona eura.
Kako je BiH ušla u najosjetljiviju fazu tranzicije, kontinuirani ekonomski progres zavisiće od načina suočavanja sa tri ključna izazova koji se tiču ustavne reforme, ubrzanja procesa privatizacije i osiguravanja dugoročne ekonomske stabilnosti. U tom smislu je od posebne važnosti realizacija strategije EBRD-a za BiH do 2011. Računamo da će se banka fokusirati na oblasti infrastrukture (saobraćaj i energetika), finansijskog sektora (podrška malim i srednjim poduzećima) i sektora poduzetništva.
I konačno, dozvolite mi da još jednom naglasim važnost angažmana EBRD i očekivanja da će igrati posebnu ulogu u uspješnom okončanju tranzicije i poboljšanja ekonomsih performansi u zemljama na putu ka članstvu EU. Bosna i Hercegovina računa na EBRD kao posebno važnu instituciju u tom procesu." rekla je na kraju Azra Hadžiahmetović, član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. (kraj)

 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću