MENI
23.6.2008

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSTAVNIČKOG DOMA, NIKO LOZANČIĆ PRIMIO U OPROŠTAJNU POSJETU AMBASADORA NJEMAČKE



Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Niko Lozančić, primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Njemačke NJ.E. Michaela G. Schmunka.

U srdačnom razgovoru, ambasador Schmunk je podsjetio na događaje za vrijeme njegova mandata u BiH, te čestitao potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Istakavši značaj reforme Ustava Bosne i Hercegovine, ambasador Schmunk pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da bude mjesto gdje će se uskoro započeti razgovori o ustavnim promjenama. U tom kontekstu naglasivši da se Bosna i Hercegovina jednim korakom nalazi u Evropskoj uniji, pozvao je građane BiH na postizanje minimuma nacionalnog konsenzusa i minimuma zajedničkog patriotizma, kako bi stvorili evropsku budućnost za Bosnu i Hercegovinu.
Razgovarajući o aktualnom stanju u državnom Parlamentu predsjedavajući Lozančić podsjetio je da je period od Općih izbora 2006. godine povremeno bio obilježen krizama i da se u tim trenucima pokazalo, kako je ova vlasti uspješno rješavala krize, istovremeno postižući značajne uspjehe na evropskom putu.
Predsjedavajaući Predstavničkog doma Niko Lozančić i ovom prilikom je naglasio značaj reforme Ustava BiH, ocijenivši to kao prioritetno pitanje za Bosnu i Hercegovinu, i zamolio pomoć Njemačke u liberalizaciji viznog režima i ukidanju viza za bosanskohercegovačke građane. 
Tokom susreta izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije zemlje i naglašena potreba za dalje unapređenje ekonomske i privredne saradnje, kao i pomoć Njemačke Bosni i Hercegovini u provođenju reformi na evropskom putu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću