MENI
4.12.2007.

ЗАВРШЕНА СЈЕДНИЦА ДОМА НАРОДА ПАРЛАМЕНТА БИХ (ОНАСА)



Дом народа Парламента БиХ усвојио је данас по хитном поступку Приједлог закона о усвајању Закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ.
Измјене и допуне поменутог закона раније је прогласио високи представник у БиХ Мирослав Лајчак, који је такву одлуку образложио неопходношћу постојања "озбиљног приступа извршењу кривичних санкција, као важне фазе у омогућавању вршења правде".
Приједлог закона о измјенама Закона о јавним набавкама БиХ упућен је на разматрање Колегију Дома народа, чији ће чланови, радећи као комисија, у наредна три дана покушати постићи сагласност о овом законском приједлогу, будући да он данас није добио "ентитетску већину" гласова из Републике Српске (РС).
Предсједавајућа надлежне парламентарне комисије и предсједавајућа Клуба делегата српског народа Душанка Мајкић у расправи је невела да су, између осталог, предложеним измјенама Закона о јавним набавкама само дјеломично побољшана постојећа рјешења, те да поједине одредбе нису компатибилне са тренутним правним системом у БиХ.
Свјесна мањкавости постојећег закона, на које, према њеним ријечима, указују и ревизорски извјештаји пословања државних институција, Мајкић је предлагала да се крене у израду новог Закона о јавним набавкама.
Дом народа на данашњој сједници није прихватио негативно мишљење Уставно-правне комисије о Приједлогу закона о пољопривреди, исхрани и руралном развоју БиХ, након чега ће поменути закон бити враћен надлежној комисији на поновно разматрање.
Ради се о закону чије би усвајање, између осталог, омогућило БиХ кориштење средстава из предприступних фондова Европске уније (ЕУ).
Делегати су данас у првом читању усвојили Приједлог закона о интерној ревизији у институцијама БиХ, те закључке Заједничког колегија оба дома Парламента БиХ, проистекле из расправе вођене на недавној посебној сједници на којој је дискутирано о разлозима оставке Николе Шпирића, предсједавајућег Вијећа министара БиХ.
Констатовано је да су два од четири закључка већ имплементирана, а односе се на усвајање измјена и допуна пословника о раду парламентарних домова, што је окончано прошле седмице, те на обавезу домаћих власти да уложе додатне напоре који би резултирали парафирањем Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између БиХ и ЕУ, што се очекује данас у послијеподневним сатима.
Дом народа именовао је на данашњој сједници Менсура Шехагића за члана Комисије за концесије БиХ.
Уз ово именовање усвојени су и закључци Душанке Мајкић којима се од поменуте комисије захтијева да покрене процедуру за пензионирање именованих чланова који су стекли услове за одлазак у пензију, те да та комисија предложи измјену Закона о концесијама којом би био регулиран крајни рок за окончање задатака члана којем је предсједавајући Комисије дао овлаштење за наставак рада и након стицања услова за пензију.
За чланове ад хоц комисије за избор омбудсмена за људска права БиХ Дом народа је данас именовао Д. Мајкић, Хазима Ранчића и Бранка Зрну. (крај)



ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу