MENI
15.10.2007

ČLANOVI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA, PRAVA DJETETA, MLADE, IMIGRACIJU, IZBJEGLICE, AZIL I ETIKU RAZGOVARALI SA GOSTIMA IZ NJEMAČKOG BUNDESTAGA



Poslanici njemačkog Bundestaga koji su članovi parlamentarne Komisije za peticije razgovarali su danas sa članovima Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku i sa predsjedavajućim Predstavničkog doma i Doma naroda, Miloradom Živkovićem odnosno Ilijom Filipovićem.

Gosti su, upoznavajući bh. parlamentarce sa njemačkom praksom u kojoj je prema ustavnom zakonu pravo svakog pojedinca da reaguje na odredbe državnog zakonodavstvo ukoliko smatra da je njima oštećeno bilo koje njegovo pravo. Na taj način, u Komisiju Bundestaga tokom prošle godine prispjelo je 17.000 peticija kojima se bavi komisija sastavljena od 25 poslanika i brojne prateće službe.

Članovi Zajedničke komisije kao i predsjedavajući domova, pojasnili su gostima da se razmatranjem peticija, žalbi i predstavki mnogo više bave tijela na nižim, prije svega entitetskim nivoima vlasti, kao i institucije ombudsmena, međutim da se nesumnjivo osjeća potreba da Parlamentarna skupština BiH ima jedno tijelo kojima bi se građani mogli obraćati ukoliko smatraju da su državnim zakonima i odlukama direktno oštećeni. U tom kontekstu istaknuto je i da domove PSBiH čini ukupno 57 poslanika odnosno delegata i da u ovom momentu jednostavno ne postoje realne pretpostavke da se takvo tijelo formira i efikasno djeluje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću