MENI
6.6.2007

AZRA HADŽIAHMETOVIĆ, POSLANIK U PREDSTAVNIČKOM DOMU BORAVI U ZVANIČNOJ POSJETI JAPANU



Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dr. Azra Hadžiahmetović na poziv Vlade Japana boravi u zvaničnoj posjeti ovoj prijateljskoj zemlji. Program posjete gospođe Hadžiahmetović izuzetno je pun a tokom prva dva dana ove sedmice susrela se sa Masaki Takedom, izvršnim vicepredsjednikom Japanske organizacije za vanjsku trgovinu (JETRO), zatim sa Hirotom Arakawom, izvršnim direktorom Japanske banke za međunarodnu saradnju i Yoshio Okubom, izvršnim vicepredsjednikom Fondacije Japan.

Zajednički ton koji je preovladavao u ovim razgovorima je naglašen interes Japana za Bosnu i Hercegovinu ali i opredjeljenost ove države da ubuduće u našoj zemlji bude prisutna manje na humanitarnoj a neuporedivo više na ekonomskoj osnovi. Otuda pokazani interes za investicionu klimu u BiH, sigurnost i evropski put naše zemlje.

Posebno sadržajne razgovore gospođa Hadžiahmetović danas je vodila sa  gospođama Etsuro Hondom, zamjenicom generalnog direktora Biroa za evropske poslove pri Ministarstvu vanjskih poslova Japana, kao i Midori Matsushimom, parlamentarnim sekretarom za vanjske poslove. Gospođa Matsushima je, inače, inicirala osnivanje Lige japansko - bosanskohercegovačkog prijateljstva u japanskom Parlamentu gdje će biti i generalni sekretar a ovo je bila i prilika da je dr. Hadžiahmetović upozna sa procesom formiranja sličnih grupa prijateljstva u Parlamentarnoj skupštini BiH. Također, u razgovoru sa gospođom Honda, ona je pozdravila odluku japanske Vlade o podizanju nivoa diplomatskog predstavništva Japana u BiH u kojem će od početka iduće godine biti imenovan rezidentni ambasador.

Boravak dr. Hadžiahmetović u Japanu ima i univerzitetsku dimenziju. Naime, ona je u utorak u prepunom amfitetatru Bankyo univerziteta održala dva predavanja na temu "Bosanskohercegovačka staza ka pomirenju i globalnim ljudskim pravima". Bilo je, inače, predviđeno da se održi samo jedno predavanje od dva sata ali je zbog velikog interesa održano i dodatno predavanje koje je također trajalo puna dva sata.

U daljem toku boravka u Japanu, gospođa Hadžiahmetović susrest će se sa više zvaničnika Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Japana, predstavnicima Toyote i Panasonica i drugih velikih kompanija, a predviđena su njena predavanja na još dva velika japanska univerziteta. (kraj)

           


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću