MENI
25.1.2007.

ЧЛАНИЦА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПС БиХ ПРИ ПС САВЈЕТА ЕВРОПЕ, АЗРА ХАЏИАХМЕТОВИЋ УКАЗАЛА НА УРГЕНТНОСТ РЈЕШАВАЊА ПРОБЛЕМА ДЕЦЕРТИФИЦИРАНИХ ПОЛИЦАЈАЦА У БиХ



Чланица делегације Парламентарне скупштине БиХ у ПС Вијећа Европе, Азра Хаџиахметовић обратила се данас предсједнику Парламентарне скупштине Савјета Европе Rene van der Linden - у, генералном секретару Вијећа Европе, Terry Davisu и комесару са људска права Вијећа Европе Thomasu Hammarbergu, указујући на ургентност рјешавања проблема децертифицираних полицајаца у Босни и Херцеговини. У свом обраћању гђа Азра Хаџиахметовиц каже:

"Искористит ћу ову прилику да у име Босне и Херцеговине поздравим напоре госп. Thomasа Hammarbergа у рјешавању проблема 265 држављанина Босне и Херцеговине који су лишени основних људских права. Вјероватно се са правом питате о чему је ријеч?

Дозволите ми да вас подсјетим на Дејтонски мировни споразум и улогу међународне заједнице у његовој имплементацији. У складу с тим, Међународне полицијскле снаге (IPTF) су у периоду 1996. - 2002. провеле процес реорганизације полиције а основ за то су биле резолуције Вијећа сигурности УН, Бонско - Петербуршки споразум и Одлука Вијећа за имплементацију мира. Мандат IPTF-а, између осталог, подразумјевало је обавезу поштовања закона Босне и Херцеговине и међународно признатих људских права и слобода дефинисаних Европском конвенцијом. О овоме је своје мишљење дала и Венецијанска комисија. Са окончањем Мисије УН у Босни и Херцеговини крајем 2002. године, реформа полиције прешла је у надлежност ЕУ - European union Police Mision (EUPM).

У периоду Мисије IPTF извршен је процес децентифицирања 598 полицајаца од којих је 265 уложило жалбе на ту одлуку пред домаћим судовима. Надлежни органи у БиХ суочили су се са одлуком доживотног одузимања права на рад за 265 људи, чиме су прекршили одредбе Европске конвенције о људским правима са пратећим протоколима, Универзалне декларације о људским правима, УН Међународног пакта о грађанским и политичким правима, Конвенције о спречавању расне дискриминације итд.

У исто вријеме судске власти у Босне и Херцеговини лишене су могућности да изврше ревизију законитости доношења одлука од стране IPTF-а. Не желећи умањити улогу Мисије УН и њен допринос миру и стабилизацији, Босна и Херцеговина се у овом случају суочила са правним консенквенцама и штетним посљедицама по основу жалби 265 децентрифицираних полицајаца.

Тако смо се суочили са проблемом доношења одлука са двоструком обавезом:
1.     поштовање домаћег законодавства са уграђеним људским правима и темељним слободама и
2.     легитимног мандата међународне заједнице у Босни и Херцеговини.

Више од пет година траје агонија ових 265 људи и њихових породица. У међувремену неки од њих су извршили самоубиство, а остали су се недавно одлучили на штрајк глађу. То је био повод хитне посјете госп. Hammarberga Босни и Херцеговини и његове одлучности да допринесе рјешавању овог проблема. Дозволите ми да му се, у име Босне и Херцеговине још једном захвалим и изразим наду да ће учинити све да се овај приоблем што прије ријеши.", истакла је Азра Хаџиахметовић. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу