MENI
8.12.2015

Delegacija Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije u Moskvi razgovarala sa zamjenikom predsjednice Gornjeg doma i zamjenikom ministra vanjskih poslova Ruske Federacije


Predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i njegova dva zamjenika Sead Kadić i Mario Karamatić razgovarali su u Moskvi sa zamjenikom predsjednice Savjeta Federacije (Gornjeg doma Parlamenta Ruske Federacije) Ilijasom Umahanovim o odnosima dvije države i o potrebi unapređenja saradnje državnih parlamenata.

Izražavajući spremnost da se susretne sa delegacijom Doma naroda PSBiH na najvišem nivou, gospodin Umahanov naglasio je da očekuje pozitivno rješenje u vezi sa neratificiranim sporazumima između BiH i Ruske Federacije. Zamjenik predsjednice Gornjeg doma Parlamenta Ruske Federacije informirao je članove naše delegacije da su u pripremi i Sporazum o socijalnom osiguranju i Memorandum o saradnji dvije države u oblasti turizma.

Članovi Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH, koji borave u dvodnevnoj posjeti Ruskoj Federaciji, susreli su se i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksejem Meškovim.

Informirajući naše parlamentarce o stavovima Rusije u vezi sa aktuelnim događajima na Bliskom istoku, odnosima sa susjednim zemljama, kao i o poziciji Rusije u vezi sa zemljama Zapadnog Balkana, proširenjem NATO-a, te stavovima u vezi sa situacijom u našoj zemlji, Meškov je izrazio očekivanje da će posjeta bosanskohercegovačkih parlamentaraca pomoći boljem međusobnom razumijevanju i unapređenju političke i ekonomske saradnje Rusije i Bosne i Hercegovine.

Gospodin Radmanović, u ime naše delegacije, također je izrazio uvjerenje da će dvodnevni razgovori u Moskvi značajno doprinijeti da se nastavi razmjena posjeta i saradnja s ciljem uspostavljanja boljih i kvalitetnijih odnosa dvije države. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću