MENI
8.3.2016.

Делегација Парламентарне скупштине НАТО-а са званичницима БиХ о кључним безбједносним изазовима и НАТО интеграционом процесу наше земље



Чланови Комитета за цивилну димензију безбједности и Поткомитета за демократско управљање Парламентарне скупштине НАТО-а (ПСНАТО) током другог дана посјете нашој земљи разговарали су данас у Сарајеву са званичницима Босне и Херцеговине о кључним безбједносним изазовима и НАТО интеграционом процесу Босне и Херцеговине. 

Током састанка са представницима Министарства безбједности БиХ, којем је присуствовао предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине БиХ у ПСНАТО Никола Ловриновић, министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да проблеми радикализма, насилног екстремизма и тероризма представљају кључне безбједносне изазове с којима се наша земља у овом тренутку суочава. 

Министар Мектић упознао је НАТО парламентарце с чињеницом да је БиХ измјенама Кривичног закона учинила кривично кажњивим учешће и подстрекивање на учешће држављана БиХ у паравојним и терористичким организацијама на страним ратиштима, те нагласио да држава процесуира и да ће процесуирати све такве случајеве. 

Према Мектићевим ријечима, државни правосудни и полицијски органи, који имају нулту толеранцију према тероризму, примјењују државну стратегију за превенцију и борбу против тероризма, која, осим мјера репресије, укључује и превентивне мјере за дерадикализацију појединаца које проводе представници вјерских заједница, образовних институција, организација цивилног друштва и медији.

Министар Мектић истакао је да је БиХ, уз подршку Европске уније (ЕУ), покренула и регионалну иницијативу за борбу против тероризма и кријумчарења оружја из земаља Западног Балкана. Циљ те иницијативе, навео је Мектић јесте успостављање регионалне базе података о лицима која представљају безбједносну пријетњу свим земљама региона, ЕУ и НАТО-а, стварање регионалне мреже тужилаца и истражних тимова, као и мреже за окривање и пресијецање канала за кријумчарење оружја из земаља Западног Балкана. 

Члановима Делегације ПСНАТО-а обратио се и замјеник предсједавајућег Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ Мијо Крешић, који је говорио о досадашњем процесу и перспективама евроатлантских интеграција наше земље.
Делегација ПСНАТО-а, која данас завршава посјету нашој земљи, разговараће и са командантима НАТО – штаба у Сарајеву и снага ЕУФОР-а. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу