MENI
9.2.2016.

У новом броју „Парламента“ о конституисању Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживањеНови број „Парламента“, публикације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) за период од октобра до децембра 2015. године, доноси опширан извјештај о 1. састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између Босне и Херцеговине и Европске уније (ЕУ), заједничког тијела два парламента чије конституисање предвиђа Споразум о стабилизацији и придруживању, а чији је циљ успостављање и вођење равноправног политичког дијалога и парламентарне сарадње између наше државе и ЕУ. 

Како преноси „Парламент“ на састанку су, у име ПСБиХ, учествовали чланови Заједничке комисије за европске интеграције, а у име Европског парламента чланови Делегације за односе са БиХ и Косовом. Током дводневног састанка разговарало се о актуелним темама у односима БиХ и ЕУ, као и о политичком и финансијском стању у нашој земљи у свјетлу процеса европских интеграција. 

„Парламент“ објављује и извјештај са 5. састанка Парламентарног форума за европске интеграције БиХ, на коме је шеф Делегације ЕУ у БиХ амбасадор Lars – Gunnar Wigemark представио информацију о напретку наше земље у процесу европских интеграција. На Форуму је о напретку у провођењу Реформске агенде и акционих планова говорио предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, који је најавио и подношење апликације за чланство у ЕУ. Учесници Форума усагласили су и заједничку изјаву у којој се изражава јасно опредјељење за рад на провођењу Реформске агенде, акционих планова и на усвајању механизма координације.

У „Парламенту“ се може прочитати и извјештај са Конференције челника парламената у БиХ о сарадњи законодавних институција у процесу европских интеграција. На Конференцији, која је, у оквиру завршних активности Twinning пројекта „Јачање капацитета парламената у БиХ у контексту европских интеграција“, одржана 12. новембра прошле године у Бијељини, договорено је да челници четири парламента у БиХ потпишу заједничку изјаву о опредијељености за интеграције у ЕУ кроз провођење препорука и резултата Twinning пројекта. 

У „Парламенту“ се преносе и информације о међународним активностима чланова колегијума оба дома ПСБиХ, као и посланика и делегата. Извјештава се, између осталог, и о учешћу предсједавајућих оба дома ПСБиХ на 7. конференцији предсједника парламената држава Западног Балкана у Будимпешти, као и о томе да је наша земља у октобру прошле године на конференцији у Тирани преузела предсједавање Конференцијом парламентарних комисија за европске интеграције земаља Југоисточне Европе обухваћених процесом стабилизације и придруживања (ЦОСАП). 

У „Парламенту“ су објављене и информације о редовним законодавним активностима оба дома ПСБиХ, као и о активностима комисија и других радних тијела ПСБиХ. (крај) 

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу