MENI
20.4.2016.

Штампан нови број „Парламента“, билтена Парламентарне скупштине БиХ


Нови број „Парламента“, билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) за период од јануара до марта ове године, доноси актуелности из највише законодавне институције БиХ.

Истакнута је вијест да су представници ПСБиХ, Парламента Федерације БиХ, Народне скупштине Републике Српске и Скупштине Брчко Дистрикта БиХ 26. јануара потписали Концепт механизма сарадње парламената у БиХ у пословима везаним за процес интеграција у Европску унију (ЕУ).

Како се у вијести наводи, потписивањем овог Концепта представници четири парламента у БиХ изразили су опредјељење за подузимање мјера с циљем успостављања и развијања механизма сарадње за парламенте у БиХ у пословима везаним са процес европских интеграција наше земље. Потписаним документом предвиђено је пет елемената механизма сарадње парламената у БиХ: Конференција предсједавајућих/предсједника домова парламената, Парламентарни форум за европске интеграције, сарадња секторских радних тијела, сарадња на нивоу администрација и редовна коодринација у пословима везаним за ЕУ.

„Парламент“ доноси извјештај да су у Риму 4. марта предсједавајућа Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто и предсједница Представничког дома Парламента Републике Италије Laura Boldrini потписале Протокол о сарадњи представничких домова Парламента Италије и ПСБиХ. У Протоколу се потенцира значај парламентарне дипломатије као средства за потицање размјене мишљења, те координирање активности и унапрјеђење сарадње између двије земље. Заједничке активности превиђене Протоколом су и размјена искуства и јачање дијалога потицањем сарадње тијела оба парламента, а посебно парламентарних комисија, те рад с циљем међусобног приближавања ставова у међународним парламентарним форумима о најзначајнијим питањима као што су она која се односе на ЕУ, дијалог између различитих култура, те безбједност, како би се одговорило на нове изазове које намеће међународна ситуација.

У новом броју „Парламента“ наведене су и информације о активностима чланова колегијума домова ПСБиХ, те посланика и делегата. Извјештава се, између осталог, о томе да су чланови колегијума оба дома ПСБиХ разговарали са предсједником Албаније Bujarom Nišanijem, министром спољних послова Републике Хрватске Миром Ковачем, као и са емиром Државе Катар шеиком Tamimom Bin Hamadom Al – Tanijem.

У „Парламенту“ су објављене и информације о редовним законодавним активностима оба дома ПСБиХ, као и о активностима комисија и других радних тијела ПСБиХ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу