MENI
12.5.2016.

Чланови Колегијума Секретаријата ПСБиХ разговарали са представницима међународних организација у БиХ о подршци реализацији Акционог плана за јачање улоге ПСБиХ у процесу европских интеграцијаСекретарка Заједничке службе Секретаријата Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Аида Користовић, секретар Представничког дома ПСБиХ Марин Вукоја и координатор пројеката Европске уније (ЕУ) за парламенте у БиХ Омар Филиповић разговарали су данас у Сарајеву са представницима међународних организација и фондација у БиХ о подршци реализацији Акционог плана за јачање улоге ПСБиХ у процесу европских интеграција. 

На састанку, коме су присуствовали представници Делегације ЕУ у БиХ, представници Пројекта јачања институција власти и процеса у БиХ (SGIP) којег финансира USAID, Мисије ОЕБС-а у БиХ, шведске SIDA-е, као и представници фондација Konrad Adenauer и Friedrich Ebert, представници Секретаријата ПСБиХ упознали су представнике међународних организација са садржајем Акционог плана, који је резултат провођења Twinning пројекта „Јачање улоге парламената у БиХ у контексту интеграција у ЕУ“. 

Twinning пројекат, којег је од фебруара 2014. до краја јануара 2016. године провела Народна скупштина Мађарске у конзорцијуму са Народном скупштином Француске, осим ПСБиХ обухватио је и Народну скупштину Републике Српске, Парламент Федерације БиХ и Парламент Брчко Дистрикта. Резултат Twinning пројекта је и усаглашени концепт механизма сарадње парламената у БиХ у пословима везаним за процес интеграција БиХ у ЕУ. 

Захваљујући се представницима међународних организација на дугогодишњој подршци, представници Секретаријата ПСБиХ позвали су на наставак успјешне сарадње кроз техничку и материјалну подршку имплементацији 339 препорука из Акционог плана. Истакли су да је један дио тих препорука већ имплементиран, те најавили успостављање Сектора за ЕУ и ЕУ инфо – центра у ПСБиХ. 

Представници Секретаријата ПСБиХ изнијели су и низ конкретних приједлога о начину увезивања међународних организација које сарађују са ПСБиХ и другим парламентима у БиХ, те најавили одржавање нових састанака на исту тему.
Представници међународних организација похвалили су усвајање и садржај Акционог плана и најавили да ће подржати имплементацију препорука које тај план садржи. С тим у вези, представници Делегације ЕУ у БиХ најавили су и одржавање новог Twinning пројекта под називом „Подршка административним структурама задуженим за послове везане за ЕУ интеграције у парламентима у БиХ“. (крај) 

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу