MENI
12.2.2010.

ZAVRŠENO ISTRAŽIVANJE „OBJAVLJIVANJE AKATA U SLUŽBENOM GLASILU“U Istraživačkom sektoru Tajništva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u proteklom razdoblju završeno je istraživanje na temu „Objavljivanje akata u službenom glasilu“, gdje su prikupljeni podaci o načinu objavljivanja službenih akata u nekoliko europskih zemalja.
Na osnovu pokazatelja iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Poljske, Rumunije, Slovenije i Srbije, jedinstven je način objavljivanja službenih akata koji je uređen zakonskom regulativom i propisuje da doneseni ustav, zakoni, odluke kao i drugi službeni akti javnosti budu dostupni putem službenih glasnika.
Razlike koje su vidljive iz prikupljeni podataka, ukazuju kako je u većini zemalja objavljivanje akata u nadležnosti institucija u kojima su doneseni ali i da je, na primjer  u Njemačkoj,  objavljivanje isključivo u nadležnosti izvršne vlasti. U kojim će se službenim glasnicima objavljivati doneseni akti, zavisi i od razine vlasti na kojima su doneseni. Tako se u pojedinim zemljama akti države, regije, županije, ili druge razine vlasti objavljuju u službenim listovima za razinu vlasti čiju zakonsku regulativu uređuju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću