MENI
6.5.2014.

Одржан Округли сто о смјерницама за побољшање парламентарне праксе


У оквиру треће фазе реализације активности из Twinning програма „Повећање улоге парламената у Босни и Херцеговини“ у згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПС БиХ) одржан је Округли сто о смјерницама за побољшање парламентарне праксе.

Током Округлог стола, у чијем је раду учествовао 21 службеник Секретаријата ПС БиХ, присутнима су се обратили правни савјетник у Народној скупштини Републике Мађарске Zsolt Szabo, савјетница у међународном одјељењу Сената Француске Dorothee Malbreil, те шеф Законодавног секретаријата Представничког дома Парламента Краљевине Белгије Jan Deltour.

У презентованом Извјештају о прелиминарним смјерницама за унапређење законодавне праксе наводи се да је експертни тим Twinning пројекта имао интерактивну дискусију са многим актерима укљученим у законодавни поступак у ПС БиХ, Парламенту ФБиХ и Народној скупштини РС. Током ове активности нарочито је расправљано о питањима уставног уређења БиХ, улози и надлежностима актера укључених у законодавни процес у парламентима у БиХ, о функционисању радних тијела, посланика и упосленика у парламентима, као и о фазама законодавног процеса и документима парламената.

Експерти Twinning пројекта најавили су да ће, с циљем разраде конкретних препорука за парламенте у БиХ, сличне округле столове организовати и у парламентима ентитета, као и у Парламенту Брчко дистрикта. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу