MENI
3.6.2014.

Службеници Министарства финансија Краљевине Холандије посјетили ПСБиХ

 
Делегација службеника Министарства финансија Краљевине Холандије посјетила је Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине (ПСБиХ) и упознала се с основним функцијама и организацијом рада највише законодавне институције у нашој држави.

Током посјете гости из Холандије посебан интерес показали су за рад комисија за финансије и буџет оба дома ПСБиХ.

Службеници Сектора за односе с јавношћу ПСБиХ госте су најприје упознали са историјом, организацијом и основним функцијама ПСБиХ. Гостима је презентована дводома подјела ПСБиХ са најзначајнијим елементима дјеловања Представничког дома и Дома народа и њихових радних тијела, као и организовање рада у оквиру парламентарних домова. Уз обилазак сала у којима се одржавају сједнице Представничког дома (Бијела сала) и Дома народа (Плава сала), службеници Сектора за односе са јавношћу упознали су присутне и са основним функцијама и законодавним процедурама које се примјењују у ПСБиХ, те врстама законодавних поступака, уз образложење начина доношења одлука на сједницама домова ПСБиХ.

Службеницима Министарства финансија Краљевине Холандије приказан је рад комисија за финансије и буџет Представничког дома, односно Дома народа ПСБиХ, којег су презентовали секретари и државни службеници у ове двије комисије. Посебан акценат стављен је на комуникацију ових комисија са другим органима власти на нивоу БиХ, у првом реду са Министарством финансија БиХ, Централном банком БиХ, Канцеларијом за ревизију институција БиХ, те Канцеларијом за разматрање жалби.

Посјета службеника Министарства финансија Краљевине Холандије окончана је њиховим састанком са замјеником предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома ПСБиХ Бошком Томићем, који је госте информисао о активностима ове Комисије, уз истицање расправа које су на сједницама вођене по питањима пласмана страних инвестиција и искориштености енергетског потенцијала у БиХ, затим улагања у реални сектор унутар наше земље, смањења трошкова из државног буџета, као и проблема незапослености младих људи у БиХ. Током дијела предвиђеног за питања и договоре, господин Томић је присутне информисао и о проблемима с којима се босанскохерцеговачке компаније сусрећу приликом извоза бх. производа на инострана тржишта, а разговарано је и о одржавању Општих избора у БиХ, који су планирани за октобар ове године. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу