MENI
1.12.2014.

Штампан нови број билтена ПСБиХ – Парламент


Вијести о одржаној комеморативној сједници поводом смрти члана Колегијума Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Сулејмана Тихића један је значајнијих садржаја новог броја билтена ПСБиХ – Парламент.

Како је речено на комеморативној сједници, којој су у Великој сали ПСБиХ присуствовали чланови породице, многобројни пријатељи, велики број посланика и делегата ПСБиХ, представника свих нивоа власти у БиХ, као и међународне заједнице и дипломатског кора, иза Сулејмана Тихића остаје снажнија БиХ за коју се цијели живот досљедно и упорно борио.

О лику и дјелу Сулејмана Тихића присутнима су говорили предсједавајући Дома народа ПСБиХ др Драган Човић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика Странке демократске акције (СДА) у Предстравничком дому ПСБиХ Асим Сарајлић, члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, те потпредсједник СДА Адил Османовић.

У новом броју „Парламента“ објављена је и вијест да је одржан регионални радни састанак о обезбјеђивању финансијске аутономије парламената и примјереном испуњавању права и обавеза парламентараца. Учесници скупа из парламената БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније и Албаније истакнули су да је финансијска аутономија парламената у регији неопходна, али примјерена времену, простору и могућностима земаља.

Када је ријеч о међународним активностима ПСБиХ, читатељи могу пронаћи вијест да је БиХ на 40. засједању Парламентарне скупштине Франкофоније први пут представљена као чланица ове међународне организације, као и вијест да је делегација Представничког дома ПСБиХ разговарала са руководством Представничког дома Парламента Јапана које је боравило у службеној посјети БиХ.

У овом броју билтена, између осталог, извјештава се и о томе да на сједници Уставноправне комисије Представничког дома ПСБиХ није подражан Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2013. годину, а да је на сједници Комисије за финансије и буџет Дома народа ПСБиХ одгођено изјашњавање о Предлогу закона о утврђивању висине плате запослених у институцијама БиХ.

Од актуелности из Секретаријата ПСБиХ у новом броју „Парламента“ наведено је да је одржан састанак на којем су представљени начини и методе упознавања новоизабраних званичника у ПСБиХ са њиховим правима и обавезама.

Саставни дио садржаја новог билтена су и подаци законодавним активностима оба дома ПСБиХ, трајању сједница и броју тачака дневног реда о којима се водила расправа. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу