MENI
3.2.2015.

У оквиру Twinning пројекта одржана Радионица о слободи, безбједности и правди, основним правима и борби против корупције


У оквиру Twinning пројекта "Јачање капацитета парламената у БиХ у контексту ЕУ интеграција", данас је у згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) одржана Радионица о слободи, безбједности и правди, основним правима и борби против корупције, на којој је учествовало 40 државних службеника из ПСБиХ, Парламента Федерације БиХ, Народне скупштине Републике Српске, те Скупштине Брчко дистрикта.

Током трајања ове Радионице, учесницима су се, у форми уводничара, обратили замјеник шефа Одјела у Министарству спољних послова Мађарске Zoltan Leko и шеф Одјела у Државном секретаријату Канцеларије премијера Мађарске за заједнице у иностранству Gergely Bodnar.

Уводничари су присутним службеницима презентовали резултате сарадње земаља чланица ЕУ на подручју правосуђа и унутрашњих послова, с посебним освртом на грађанско правосуђе, е-правосуђе и кривичноправни систем ЕУ. Током презентације разговарано је и о сузбијању корупције, заштити података, те такозваном „Постштокхолмском“ програму, односно стратешким смјерницама за рад законодавства у ЕУ до 2020. године.

У оквиру дијела презентације која се односила на сарадњу земаља чланица ЕУ на пољу унутрашњих послова, експерти су присутнима представили агенције које проводе ову сарадњу, затим техничке аспекте полицијске сарадње и сарадње у борби против тероризма. Такође, презентован је и модел слободног кретања лица, правила у подрчју Шенгена и сарадња у питањима легалне и нелегалне имиграције, са посебним освртом на незакониту трговину људима.

У оквиру презентовања резултата Извјештаја о напретку БиХ ка ЕУ институцијама за 2014. годину, закључено је да је БиХ наставила са напретком у области визне политике, управљања границом, азила и имиграције, те да је, уопштено гледано, систем миграција, азила и међународне заштите у БиХ функционалан. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу