MENI
30.7.2015.

Штампан нови број „Парламента“, билтена Парламентарне скупштине БиХ


Нови број „Парламента“, билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) за период април/јуни, доноси опширни извјештај о одржавању 13. конференције предсједника парламената држава чланица Јадранско – јонске иницијативе, чији је домаћин, 23. априла ове године у Неуму, била наша земља.

Билтен ПСБиХ преноси садржај Заједничке изјаве учесника Конференције, који су поздравили реализацију Стратегије Европске уније за јадранско – јонску макрорегију и потврдили пуну подршку владама и свим другим институцијама које учествују у релизацији ове стратегије с циљем остваривања одрживог привредног и друштвеног напретка у регији.

Истовремено, челници парламената осам земаља које чине ову међународну регионалну организацију изразили су дубоко жаљење због трагедија миграната у Средоземном мору и затражили хитно рјешавање овог хуманитарног питања.

У новом броју „Парламента“ извјештава се и о сједници Сталног одбора Савјета Европе, која је, након што је наша држава преузела шестомјесечно предсједавање Савјетом Европе, одржана у Сарајеву 22. маја ове године.

На сједници Одбора, најважнијег тијела Савјета Европе које дјелује у име Парламентарне скупштине Савјета Европе између два засједања, представљени су приоритети шестомјесечног предсједавања БиХ који се односе на провођене Истанбулске конвенције о спрјечавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, Европске конвенције о култури, политике Савјета Европе према сусједним земљама, као и на унапрјеђењу интеркултуралног и међурелигијског дијалога.

„Парламент“ преноси и информацију да су на 11. сједници Представничког дома ПСБиХ и 4. сједници Дома народа ПСБиХ именовани нови чланови Колегијума Секретаријата ПСБиХ, те доноси интервју са новоименованом секретарком Заједничке службе Аидом Користовић, која је истакнула да ће приоритет у њеном раду бити реализација пројеката чији је циљ јачање служби ПСБиХ.

Пренесена је и вијест да је у мају ове године обиљежено десет година од почетка реализације програма „Отворени парламент“, првог осмишљеног пројекта једне институције на било којем нивоу власти у БиХ, захваљујући којем се угошћују организиране групе посјетилаца. Реализација програма „Отворени парламент“ почела је у мају 2005. године, с основним циљем да рад највише босанскохерцеговачке законодавне институције приближи најширим слојевима грађана, као и посјетиоцима и гостима из иностранства. „Парламент“ прецизира да је од тада, током укупно 413 посјета, кроз зграду ПСБиХ прошло 18.653 госта из БиХ и из више од 40 земаља свијета.

Билтен доноси и преглед законодавних активности ПСБиХ и њених тијела од априла до јуна ове године, као и садржаје разговора чланова колегијума оба дома ПСБиХ са предсједницима држава или влада, министрима иностраних послова и челницима европских институција који су посјетили нашу земљу. (крај) 

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу