MENI
30.7.2015.

Tiskan novi broj „Parlamenta“, biltena Parlamentarne skupštine BiHNovi broj „Parlamenta“, biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za razdoblje travanj/lipanj, donosi opširno izvješće o održavanju 13. konferencije predsjednika parlamenata država članica Jadransko – jonske inicijative, čiji je domaćin, 23. travnja ove godine u Neumu, bila naša zemlja. 

Bilten PSBiH prenosi sadržaj Zajedničke izjave sudionika Konferencije, koji su pozdravili realizaciju Strategije Europske unije za jadransko – jonsku makroregiju i potvrdili punu potporu vladama i svim drugim institucijama koje sudjeluju u relizaciji ove strategije s ciljem ostvarivanja održivog gospodarskog i društvenog napretka u regiji. 

Istodobno, čelnici parlamenata osam zemalja koje čine ovu međunarodnu regionalnu organizaciju izrazili su duboko žaljenje zbog tragedija migranata u Sredozemnom moru i zatražili žurno rješavanje ovog humanitarnog pitanja. 

U novom broju „Parlamenta“ izvještava se i o sjednici Stalnog odbora Vijeća Europe, koja je, nakon što je naša država preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Europe, održana u Sarajevu 22. svibnja ove godine. 

Na sjednici Odbora, najvažnijeg tijela Vijeća Europe koje djeluje u ime Parlamentarne skupštine Vijeća Europe između dva zasjedanja, predstavljeni su prioriteti šestomjesečnog predsjedavanja BiH koji se odnose na provođene Istanbulske konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, Europske konvencije o kulturi, politike Vijeća Europe prema susjednim zemljama, kao i na unaprjeđenju interkulturalnog i međureligijskog dijaloga. 

„Parlament“ prenosi i informaciju da su na 11. sjednici Zastupničkog doma PSBiH i 4. sjednici Doma naroda PSBiH imenovani novi članovi Kolegija Tajništva PSBiH, te donosi intervju sa novoimenovanom tajnicom Zajedničke službe Aidom Koristović, koja je istaknula da će prioritet u njenom radu biti realizacija projekata čiji je cilj jačanje službi PSBiH. 

Prenesena je i vijest da je u svibnju ove godine obilježeno deset godina od početka realizacije programa „Otvoreni parlament“, prvog osmišljenog projekta jedne institucije na bilo kojoj razini vlasti u BiH, zahvaljujući kojem se ugošćuju organizirane skupine posjetitelja. Realizacija programa „Otvoreni parlament“ počela je u svibnju 2005. godine, s osnovnim ciljem da rad najviše bosanskohercegovačke zakonodavne institucije približi najširim slojevima građana, kao i posjetiteljima i gostima iz inozemstva. „Parlament“ precizira da je od tada, tijekom ukupno 413 posjeta, kroz zgradu PSBiH prošlo 18.653 gosta iz BiH i iz više od 40 zemalja svijeta. 

Bilten donosi i pregled zakonodavnih aktivnosti PSBiH i njenih tijela od travnja do lipnja ove godine, kao i sadržaje razgovora članova kolegija obaju domova PSBiH sa predsjednicima država ili vlada, ministrima inostranih poslova i čelnicima europskih institucija koji su posjetili našu zemlju. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću